Чи є злоякісні й доброякісні новоутворення підставою для визнання непридатним під час мобілізації в Україні - роз'яснення

У мирний час в Україні багато захворювань могли бути перепоною для призову військовозобов’язаних, проте під час війни цей перелік значно звужується. Придатність до військової служби має право визначати тільки військово-лікарська комісія (ВЛК),передають Патріоти України.

Так, після вручення повістки й проходження медогляду непридатним до служби у війську можуть визнати осіб зі злоякісними й доброякісними новоутвореннями. OBOZREVATEL зібрав роз’яснення щодо того, кому за таким станом здоров’я можуть відмовити в мобілізації.

Нагадаємо, що перелік громадян, які не підлягають призову, визначений в ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Не підпадають під неї ті військовозобов’язані, які визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я або ж повністю непридатними з виключенням із військового обліку відповідно до висновку ВЛК.

Після отримання повістки призовник проходить повноцінний медичний огляд у хірурга, терапевта, дерматолога, стоматолога, невропатолога, психіатра, офтальмолога, оториноларинголога, а за умови наявності медичних показань – додаткових лікарів інших фахів.

Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ визначає список хвороб, за наявності яких військовозобов'язаних можуть тимчасово або взагалі не взяти в армію у мирний та/або воєнний час.

Чи визнають непридатними до служби осіб зі злоякісними й доброякісними новоутвореннями?

Військовозобов'язані особи з онкологічними захворюваннями, які мають встановлений невиліковний діагноз, не можуть бути призвані на службу.

Люди, які в анамнезі мають онкодіагноз або якщо захворювання перебуває в стадії стійкої ремісії, а також у разі патології, яка повільно прогресує, вважаються обмежено придатними у воєнний час. Чоловіки призовного віку (18-60 років), у яких виявлено доброякісні новоутворення, які супроводжуються тяжкими порушеннями в роботі організму, не можуть бути мобілізовані до лав ЗСУ.

Усі ті, хто проходив хірургічне лікування або променеву терапію, є тимчасово непридатними для служби під час війни. А доброякісні новоутворення всіх локалізацій зі значними порушеннями функцій є підставою для непридатності до військової служби з виключенням із військового обліку.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...