Чи потрібен військовий квиток для реєстрації шлюбу в Україні - роз'яснення

Під час воєнного стану в держустановах та інших інстанціях у військовозобов'язаних чоловіків можуть вимагати військовий квиток. Зокрема, попросити його надати можуть під час вступу в університет або під час реєстрації шлюбу, передають Патріоти України.

Адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко розповіла в коментарі виданню РБК-Україна, чи обов'язкова наявність військового квитка для реєстрації шлюбу або розлучення і чи відмовлять реєструвати зміну цивільного стану у разі його відсутності.

За її словами, в українців справді мають право просити надати військовий квиток. Але водночас сам військовозобов'язаний має право вирішити, надавати його чи ні.

Водночас юристка пояснила, що під час війни відділи державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) мають передавати інформацію про зміну цивільного стану (одруження, розлучення) чоловіків призваного віку до військкоматів.

"Навіть за відсутності військового квитка у реєстрації шлюбу не відмовлять. Під час реєстрації шлюбу відбувається зміна цивільного стану і про це повідомляється ТЦК. Але це не тягне за собою такого наслідку, що військкомат відразу бере повістки й біжить до чоловіка додому, щоб її вручити. Це не одне й те саме", – сказала Аніщенко.

Експертка додала, що ДРАЦСи мали обов'язок передавати інформацію про зміну цивільного стану до військкоматів і раніше, ще до повномасштабного вторгнення Росії.

"У цьому контексті нічого не змінювалося вже багато років, і форма цього інформування залишилася такою самою, як і раніше", – наголосила вона.

Адвокатка додала, що різниця полягає в тому, що зараз лише перевіряють наявність військового квитка. Зараз військкомати, як і раніше, мають право відправити запит до ДРАЦС про надання інформації про ту чи іншу особу. Аніщенко пояснила, що це не означає, що чоловікам, у яких відбулася зміна цивільного стану, одразу вручать повістку.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...