Чи це законно?! Юрист прокоментував випадки, коли українців "пакують" в авто й везуть до ТЦК

Під час мобілізації в Україні трапляються випадки, коли чоловіків при спробі вручити повістку "скручують" й силоміць везуть до військкомату. Та, як пояснив юрисконсульт компанії Nota Group Антон Маринич, затримувати й примусово везти до ТЦК військовозобов'язаного при першому врученні повістки не можна. Як він пояснив в інтерв'ю "РБК-Україна", це можуть робити, лише якщо людині вже виписували повістку раніше, а вона за нею не з'явилася до військкомату, передають Патріоти України.

Тобто як це відбувається, за словами юрисконсульта: чоловік не з'являється на виклик за повісткою раніше, тоді військкомат подає спеціальне повідомлення до Нацполіції. "На підставі цього поліція може затримати та доставити людину до військкомату для складання постанови", – пояснює він.

Якщо чоловік отримав повістку і не з'явився за нею у вказану дату й час, тоді представник ТЦК може винести постанову про стягнення штрафу у розмірі 3,4-5,1 тис. грн. За словами Маринича, цю постанову мають винести у присутності людини, щодо якої її складають.

"У разі неявки ТЦК надсилає повідомлення до Нацполіції про те, щоб цю людину затримати. Поліція, вже маючи це повідомлення, затримує особу і доставляє до ТЦК – саме з метою розгляду цієї справи про накладання штрафу. Тобто затримувати й доставляти у ТЦК для того, щоб людина проходила медичну комісію і також за інших підстав, не мають права. Це закріплено у законодавстві", – пояснює юрисконсульт.

Чи мають право представники ТЦК та поліції "пакувати" військовозобов'язаних в авто?

Раніше адвокат Андрій Новак пояснив, що "пакування" людини після вручення повістки навіть у поліцейське авто або автобус - незаконне. "Ніхто не має права супроводжувати громадянина до військкомату силоміць чи будь-яким іншим способом. Людина має сама туди прибути", - наголосив він. Якщо ж людину затримують та везуть до військкомату, потрібно телефонувати до поліції та повідомляти про такі дії - що скрутили, пов'язали й привезли до ТЦК. Йдеться про перевищення службових повноважень.

Український футболіст потрапив у расистський скандал у Франції

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:43

Півзахисник Бордо Данило Ігнатенко запам’ятався скандалом у домашньому матчі 24-го туру французької Ліги 2, у якому його клуб переміг Дюнкерк з рахунком 2:0, передають Патріоти України. Як пише L’Equipe, у цьому поєдинку українець нібито обізвав футбол...

Мати загиблого пілота Степана Тарабалки стала військовою капеланкою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:30

Мати загиблого українського пілота, Героя України Степана Тарабалки Наталія долучилася до корпусу військових капеланів. Звернення жінки опублікував керівник корпусу Олександр Казаков у п’ятницю, 26 квітня, передають Патріоти України. «Після загибелі си...