Чим вище, тим надійніше. Чому багатоповерхові будинки вважаються надійним укриттям - пояснення інженера-конструктора

Спеціально для NV інженер-конструктор Дмитро Макагон розповів, чому сучасні висотні будинки є досить безпечним притулком під час повітряних тривог і де краще ховатися, проживаючи в такій будові, передають Патріоти України.

Відразу ж хочемо сказати, що ідеальним безпечним місцем, де можна сховатися від обстрілів, є спеціально побудоване для цього бомбосховище, його неможливо порівняти з жодним іншим приміщенням, але якщо порівнювати конструкцію сучасних висоток з іншими будинками, то вони знаходяться в більш виграшному становищі при ворожих обстрілах.

«Найбільш надійними є сучасні монолітно-каркасні будинки. Їх конструкція розрахована на те, щоб не піддаватися прогресуючим обваленням. Ми це бачили на прикладі будинку на проспекті Лобановського у Києві, де після прильоту будівля не впала, і люди досі продовжують там жити.

Хоч би як це дивно звучало, особливо безпечні саме висотні будинки. Так, з одного боку, в них легко поцілити, але через те, що вони висотні — їх будують з більш масивними несучими конструкціями, щоб вони банально встояли й в мирний час".

За словами інженера, у конструкціях таких будинків зазвичай багато так званих ядер жорсткості — маються на увазі ліфтові шахти чи сходові клітки. «Є таке поняття, як незадимлювана сходова клітка — тобто не та, яка з зовнішньою галереєю, а та, яка знаходиться в середньому будинку та класифікується як Н4. Це такий бетонний колодязь без вікна. Він є найбезпечнішим місцем під час несподіваного обстрілу: туди можна швидко потрапити прямо з квартири, за нормами там є евакуаційний вихід та відповідний підпір повітря».

Слід врахувати, що такий колодязь є тільки в монолітно-каркасних будинках, вищих за дев’ять поверхів. Якщо будинок, в якому ви проживаєте, нижче, то при обстрілі вам краще виходити з квартири в загальний коридор без вікон. У цьому випадку між вами та вулицею будуть додаткові 25 см, які не йдуть у жодне порівняння з квартирними перегородками.

Також у монолітно-каркасних будинках досить безпечні й підвали, адже шансів того, що станеться прогресуюча руйнація будинку та ви опинитеся під завалами небагато. Головне, перед тим, як ховатися в них, перевірити, щоб там не було зайвого мотлоху та були вільні запасні виходи.

Гардероб льодовикового періоду: Вчені відкрили цікаві подробиці, в чому ходили неандертальці

четвер, 25 квітень 2024, 9:05

Саме неандертльцям приписують винахід одежі, в той час як предки сучасної людини розгулювали по Африці практично голими. Тодішній суворий клімат Євразії змушував первісних мисливців постійно мерзнути, особливо взимку. Учені отримали непрямі докази того...

Треба почекати: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло

четвер, 25 квітень 2024, 8:48

В Україні посеред цього тижня розпочнеться поступове підвищення температури. Втім, швидкого повернення тепла очікувати не варто. Про це NV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха, передають Патріоти України. За її словами, на погоду вплив...