Чим вище, тим надійніше. Чому багатоповерхові будинки вважаються надійним укриттям - пояснення інженера-конструктора

Спеціально для NV інженер-конструктор Дмитро Макагон розповів, чому сучасні висотні будинки є досить безпечним притулком під час повітряних тривог і де краще ховатися, проживаючи в такій будові, передають Патріоти України.

Відразу ж хочемо сказати, що ідеальним безпечним місцем, де можна сховатися від обстрілів, є спеціально побудоване для цього бомбосховище, його неможливо порівняти з жодним іншим приміщенням, але якщо порівнювати конструкцію сучасних висоток з іншими будинками, то вони знаходяться в більш виграшному становищі при ворожих обстрілах.

«Найбільш надійними є сучасні монолітно-каркасні будинки. Їх конструкція розрахована на те, щоб не піддаватися прогресуючим обваленням. Ми це бачили на прикладі будинку на проспекті Лобановського у Києві, де після прильоту будівля не впала, і люди досі продовжують там жити.

Хоч би як це дивно звучало, особливо безпечні саме висотні будинки. Так, з одного боку, в них легко поцілити, але через те, що вони висотні — їх будують з більш масивними несучими конструкціями, щоб вони банально встояли й в мирний час".

За словами інженера, у конструкціях таких будинків зазвичай багато так званих ядер жорсткості — маються на увазі ліфтові шахти чи сходові клітки. «Є таке поняття, як незадимлювана сходова клітка — тобто не та, яка з зовнішньою галереєю, а та, яка знаходиться в середньому будинку та класифікується як Н4. Це такий бетонний колодязь без вікна. Він є найбезпечнішим місцем під час несподіваного обстрілу: туди можна швидко потрапити прямо з квартири, за нормами там є евакуаційний вихід та відповідний підпір повітря».

Слід врахувати, що такий колодязь є тільки в монолітно-каркасних будинках, вищих за дев’ять поверхів. Якщо будинок, в якому ви проживаєте, нижче, то при обстрілі вам краще виходити з квартири в загальний коридор без вікон. У цьому випадку між вами та вулицею будуть додаткові 25 см, які не йдуть у жодне порівняння з квартирними перегородками.

Також у монолітно-каркасних будинках досить безпечні й підвали, адже шансів того, що станеться прогресуюча руйнація будинку та ви опинитеся під завалами небагато. Головне, перед тим, як ховатися в них, перевірити, щоб там не було зайвого мотлоху та були вільні запасні виходи.

Мінус майже 20 тис. посад: В Україні почнуться масові скорочення - ось хто потрапить під удар

вівторок, 19 березень 2024, 8:05

В Україні з 1 квітня 2024 року відбудеться скорочення вакантних штатних посад у системі державних органів влади. Планується. що скорочення торкнеться 19,3 тисячі посад. Про це йдеться на сайті Міністерства фінансів України, передають Патріоти України. ...

Викликав на розмову у безлюдному місці: В Індії чоловік відрубав руку коханій, яка зібралася заміж за іншого

вівторок, 19 березень 2024, 7:38

В Індії молодий чоловік посварився із коханою через те, що її вирішили видати заміж за іншого, і відрубав їй руку, передають Патріоти України. 25-річний Ринку з округу Уннао штату Уттар-Прадеш кілька місяців зустрічався із дівчиною. Попри це, сім'я інд...