"Дарунок богів" зробив неможливе можливим: Супутникові знімки дали змогу розкрити найбільшу таємницю єгипетських пірамід

Єгипетські піраміди з античних часів називали одним із чудес світу, найбільшою пам'яткою і найбільш вражаючим досягненням давньоєгипетської цивілізації. Науковці довго ламали голову, як три найбільші з них могли бути споруджені посеред піщаної пустелі засобами, котрими володіло людство в середині III тисячолітті до нашої ери. Найбільшою є піраміда Хеопса, висота якої становить 146 метрів. Для будівництва цієї піраміди було використано близько 2,3 мільйона гранітних блоків вагою від 2,5 до 15 тонн.

Гіпотеза про багатокілометровий судноплавний канал з Нілу, котрий примітивними засобами доби бронзи копали десятки тисяч нещасних єгиптян, в останні роки стала панівною. Однак нові докази внесли суттєву корективу в теорію водного сполучення будівельних майданчиків з Нілом.

Доктор Еман Гонейм переглянув численні супутникові знімки цього регіону і встановив, що колись через Гізу протікала притока Нілу, уздовж якої було вишикувано 38 пірамід, у тому числі три великі піраміди, котрі наразі є найвідомішими в світі.

В інтерв'ю "IFL Science" Гонейм заявив, що ця притока була дуже великою і широкою, місцями до півкілометра, що приблизно дорівнює ширині сьогоднішнього Нілу (або Дніпра в районі Києва.-ПУ). Сьогодні цю давно висохлу акваторію, що текла з Гізи у Фаюм, називають притокою Ахрамат. Одже це був не вузький рукотворний канал, який нещасні землекопи мали прокладати в усіяних камінням пісках дерев'яними лопатами та бронзовими мотигами, а дуже велика водна артерія Нілу. – В ході початкових досліджень ми не можемо визначити, чи була ця притока судноплавною, хоча те, як археологічні об’єкти розташовані безпосередньо біля берега та поводяться як стародавні гавані, вказує на те, що так і було. Вивчення складу ґрунту на колишньому руслі річки має з'ясувати, чи була дорога судноплавною під час будівництва пірамід, - ділиться проблематикою досліджень Гонейм.
Найближчим часом вчені відкриють не тільки таємницю будівництва пірамід, але й можуть виявити частини стародавніх поселень, які були давно покинуті та загублені внаслідок природної міграції Нілу. Геологи та археологи матимуть повну роботу, щоб створити нову картину стародавнього Єгипту.

Колишній абсолютний чемпіон Леннокс Льюїс прокоментував перемогу Усика

неділя, 19 травень 2024, 23:55

Колишній абсолютний чемпіон Леннокс Льюїс привітав Олександра Усика з перемогою над Тайсоном Ф’юрі. Відповідний текст він написав у соцмережі Х, передають Патріоти України. «Сьогодні ввечері ми стали свідками приголомшливого бою і твору історії. Я ради...

Оце так: Відому тенісистку звинувачують у крадіжці меблів і килимів з орендованої вілли

неділя, 19 травень 2024, 23:01

Колишню італійську тенісистку Камілу Джорджі, яка завершила кар'єру в травні цього року, звинувачують у крадіжці меблів і килимів з орендованої вілли у Флоренції. Про це повідомляє Corriere della Sera, передають Патріоти України. За інформацією видання...