Демографічній катастрофі бути? Населення світу суттєво скоротиться: Експерти дали прогноз і пояснили, що відбувається

У той час як розв'язана Росією війна суттєво впливає на демографічну ситуцію в наших країнах, у світі через зменшення народжуваності дітей також почало сповільнювати зростання населення. Наразі людська популяція на планеті становить трохи більш як вісім мільярдів. І цей показник може почати знижуватися протягом десятиліть, передають Патріоти України.

Це буде вперше, коли кількість людей на планеті зменшиться з часів пандемії чуми, яка в середині 1300-х років забрала життя 50 мільйонів осіб, в тому числі до третини населення Європи, пише Telegraph. За оцінками істориків, тоді населення планети скоротилося з приблизно 400 мільйонів до 350 мільйонів.

Для підтримки зростання населення, відомого як «сумарний коефіцієнт народжуваності», жінки повинні народжувати в середньому по 2,1 дитини,. Станом на 2021 рік він становив 2,23 у всьому світі. Але експерти кажуть, що коефіцієнт має стійку тенденцію до зниження, впавши з 4,84 у 1950 році. Дослідники прогнозують, що він знизиться до 1,83 у 2050 році та 1,59 до 2100 року. Це означає, що у 2050 році в 155 з 204 країн народжуваність буде нижчою, ніж потрібно для підтримання чисельності населення. До 2100 року це буде 198 країн, або 97% населення світу, а на країни Африки, які знаходяться на південь від Сахари, припадатиме більше однієї дитини з кожних двох народжених. У 13 країнах, включаючи Південну Корею, Боснію і Герцеговину та Бутан, жінки в середньому матимуть менше однієї дитини.

У Великій Британії, як і в інших країнах з високим рівнем доходу, коефіцієнт народжуваності нижчий за середній і становить лише 1,49 у 2021 році. За словами дослідників, він впав з 2,19 у 1950 році та продовжить знижуватися до 1,38 і 1,30 у наступні 25 і 75 років. Це означатиме, що нинішнє населення, яке становить близько 67 мільйонів, стає все більш незбалансованим у бік старших поколінь, а потім, якщо не буде міграції, зменшиться, оскільки найстарші люди помруть.

Падіння народжуваності в Британії вже проявляється в реальному часі: останні дані показують, що в початкових і середніх школах все менше учнів подають заявки на місця, на які колись було багато охочих.

А жінки все частіше вдаються до заморожування яйцеклітин, і керівники системи охорони здоров'я закликають клініки з лікування безпліддя чіткіше роз'яснювати шанси на успіх.

Експерти кажуть, що наслідки скорочення населення для суспільства будуть величезними, оскільки кількість старих перевищує кількість молодих і збільшує тиск на систему охорони здоров'я і робочу силу. Також можливе збільшення імміграції з країн, де все ще відбувається бебі-бум, щоб заповнити дефіцит робочої сили.

Професор Штейн Еміль Фольсет, старший автор в IHME (Інститут метрики та оцінювання в системі охорони здоров’я при Вашингтонському університеті), сказав, що світ «стикається з приголомшливими соціальними змінами у 21 столітті».

Він сказав: «Багато в чому падіння рівня народжуваності є історією успіху, яка відображає не тільки кращі, легкодоступні засоби контрацепції, але й те, що багато жінок вирішили відкласти народження дитини або мати менше дітей, а також більше можливостей для отримання освіти й працевлаштування».

Дослідники використовували ключові показники, такі як освіта жінок, використання контрацепції, дитяча смертність та урбанізація, для визначення змін у рівні народжуваності, але ці прогнози можуть бути змінені місцевою політикою та світовими подіями, такими як пандемії та війни.

На вулицях стане суттєво темніше: У Києві починають економити світло через дефіцит електрики у мережі

четвер, 9 травень 2024, 18:50

У Києві через дефіцит в енергосистемі зменшать яскравість усіх ліхтарів у місті, що дозволить досягти загальної економії не менше 20%. Про це 9 травня повідомляє пресслужба КМДА. . Уточнюється, що повністю виключати усі ліхтарі ніхто не буде. Завдяки ...

Вражаюче відкриття! Астрономи виявили рекордну за розмірами планету, в понад чотири рази більшу за Землю

четвер, 9 травень 2024, 17:56

Астрономи виявили нову планету, яка має щонайменше пару рекордів. Хоча вчені ще багато чого не знають про цей не такий вже й далекий за космічними мірками світ, відомо, що планета перебуває в зоні населеності своєї зірки, а значить, там може бути вода ...