День Іоанна Богослова: Що категорично не можна робити 21 травня

У четвер, 21 травня, православні християни вшановують пам'ять апостола Іоанна Богослова, одного з улюблених учнів Ісуса Христа. Богословом церква назвала святого за одкровення, які завдяки йому пізнав світ, передають Патріоти України. У народі ж свято отримало назву Іван Довгий, або ще Іванів день, Іван Градобій, Пшеничник, Посів.

Історія свята: ким був Іван Богослов

Святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов був сином Зеведея і Саломії, а також молодшим братом апостола Якова. Щоночі Іоанн з братами й батьком ходили на риболовлю, щоб потім продати рибу на базарі. За переказами, в одну з таких ночей Ісус Христос, спостерігаючи за ними, мовив: "Ідіть за Мною, і Я зроблю вас ловцями душ людських".

Іоанн Богослов, як один з улюблених учнів Ісуса, разом з Петром та Яковом був присутній при воскресінні доньки Яіра, Преображенні Сина Божого і Гефсиманському молінні. Апостол Іоанн також вважається автором Євангелія від Іоанна, "Одкровень Іоанна" і трьох послань, які увійшли в Новий Завіт.

Іоанн Богослов – єдиний апостол, що не загинув насильницькою смертю. За переказами, саме 21 травня святий зібрав своїх учнів і наказав їм закопати себе живим у викопаній ними могилі. Учні послухалися, але за кілька днів повернулися і нікого не виявили в місці поховання. З тих пір щороку 21 травня з могили Іоанна Богослова виступає тонка цівка праху, яка, за розповідями, здатна зцілювати від будь-яких недуг.

Іванів день: традиції свята

У День Іоанна Богослова віряни ходять до церкви, щоб помолитися святому. Також прийнято робити пожертвування, наприклад, нагодувати голодного або допомогти старій людині, але робити це потрібно щиро.

У народі свято називали Іван Довгий, оскільки всі роботи, які відбувалися цього дня, починалися від самої зорі і тривали до настання темряви. Головною турботою селян в цей час був посів пшениці.

В Іванів день навіть робили молебень, щоб вона дала хороший врожай. Полю приносили частування у вигляді короваю з пшеничного борошна, який не прийнято було дарувати, а віддавали його першому жебраку, зустрінутому на шляху після обряду.

Заможні люди цього дня пекли обітні пироги, якими пригощали бідних сусідів, мандрівників та жебраків. При цьому обов'язково слід роздати всі пироги і не повертатися з ними додому.

Вважалося, що якщо не вдалося зробити цього, Бог гнівається на людину за якусь провину і тому не дав можливості зробити добру справу. Якщо не виходило ні з ким розділити пиріг, його слід було згодувати птахам. Самому їсти таку випічку заборонялося.

Прикмети на 21 травня

  • Вранці червоне небо – до дощу.
  • В Іванів день ясна погода – влітку не буде грибів. Якщо дощ ллє як з відра – грибів буде багато.
  • Місяць у серпанку – до погіршення погоди.
  • Червоний захід сонця 21 травня обіцяє хорошу погоду ще на кілька днів.
  • Черемха зацвіла – час сіяти пшеницю.
  • На черемшині багато квітів – літо буде дощовим.
  • Сон на 21 травня має виповнитися в точності, але про нього не можна нікому розповідати. А ось денний сон 21 травня – порожній.

Що не можна робити в День Іоанна Богослова

  • Як і в будь-який інше церковне свято, в День Іоанна Богослова категорично не можна лаятися і лихословити.
  • Не можна вживати алкоголь
  • Не можна піддаватися своїм слабкостям, потрібно намагатися жити праведно і робити добрі справи від чистого серця.
  • Категорично не можна ворожити і здійснювати ритуали.

Молитва Іоанна Богослова

О великий апостоле, евангелисте громогласный, Богослове изящнейший, тайновидче неизреченных откровений, девственниче и возлюбленный наперсниче Христов Иоанне! Приими нас, грешных, под твое сильное заступление прибегающих. Испроси у Всещедраго Человеколюбца Христа Бога нашего, Иже пред очесы твоими Кровь Свою за ны, непотребныя рабы Своя, излиял есть, да не помянет беззаконий наших, но да помилует нас и сотворит с нами по милости Своей: да дарует нам здравие душевное и телесное, всякое благоденствие и изобилие, наставляя нас обращати оная во славу Его, Творца, Спасителя и Бога нашего, по кончине же временныя жизни нашея от немилосердных истязателей на воздушных мытарствах да избавит нас, и тако да достигнем, тобою водимии и покрываемии, Горняго онаго Иерусалима, егоже славу ты во откровении зрел еси, ныне же нескончаемыя радости наслаждаешися. О великий Иоанне! Сохрани вся грады и страны христианския, храм сей, служащих и молящихся в нем, от глада, губительства, труса и потопа, огня и меча, нашествия иноплеменных и междоусобныя брани; избави нас от всякия беды и напасти и молитвами твоими отврати от нас праведный гнев Божий, и Его милосердие нам испроси, да вкупе с тобою сподобимся прославляти в невечернем дни пресвятое имя Отца и Сына и Святаго Духа во веки веков. Аминь.

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....

"Бавовна" наводить жах? Опитування показало, чого найбільше бояться росіяни

четвер, 25 квітень 2024, 7:25

У першому кварталі 2024 року головними страхами росіян стали диверсії та атаки безпілотників. Занепокоєння громадян також підкріплювалося постійними вибухами у Білгородській області, передають Патріоти України. Це випливає з національного індексу триво...