День Києва: 10 захоплюючих фактів про столицю України, котрі знають далеко не всі

Панорама Києва. Вид з Центрального ботанічного саду на Видубицький монастир

В останню неділю травня відзначається День Києва. Цьогоріч місту, згідно традийії, виповнюється 1539 років. Патріоти України пропонують дізнатися цікавинки про столицю, більшість з котрих не знають чимало корінних киян, не кажучи вже про приїзджих.

1. Найдавнішою вулицею Києва є Володимирська. За свою тисячолітню історію вона близько 10 разів змінювала назву, однак завжди залишалися в епіцентрі бурхливого життя. Тут знаходилися дитинці князів Володимира та Ярослава, були зведені Десятинна церква, Софійський собор і Золоті ворота.


2. Київ можна сміливо назвати столицею вуличного мистецтва у Східній Європі. З 2014 року на будинках міста з'явилося понад 170 стінописів. Їх малюють як українські митці, так і відомі у світі вуличні художники. До прикладу, португалець Vhils намалював портрет Сергія Нігояна, першого загиблого на Майдані. Побачити його можна на вул. Михайлівській.
3. Відпочити від гамірного мегаполіса вдасться під час поїздки на найдовшому трамвайному маршруті столиці - №12. Він з'єднує Контрактову площу з Пущею-Водицею. Довжина маршруту сягає 20 км. Така поїздка чудово підійде для роздумів, адже більшість часу з вікна можна насолоджуватися панорамою лісу.
4. Київська телевежа посідає першість серед решітчастих споруд світу. Заввишки вона сягає 385 метрів, що на 61 метр більше, ніж Ейфелева вежа. Збудована у 1973 році. Її особливістю є те, що для монтажного з'єднання трубчатих елементів вежі не використовувався жоден болт чи заклепка. Усі з'єднання виконані шляхом електрозварювання.
5. Помандрувати всією Україною можна теж у Києві. На південній околиці міста розкинувся унікальний музей просто неба. На території Національного музею народної архітектури та побуту встановлено близько 300 пам'яток української архітектури XVI-XX ст. Фонди музею нараховують 100 тис. найрізноманітніших експонатів: від традиційного вбрання, знарядь праці до іграшок та музичних інструментів.
6. "Каштани, каштани, каштани", - цими словами Павло Зібров розпочинає свою вже культову пісню "Хрещатик". Це дерево стало символом міста, хоч з'явилося тут відносно недавно — на початку XIX століття. Наразі у Києві росте близько 1 млн каштанів. Ще півстоліття тому їх було на 50% більше. Головною причиною скорочення насаджень у "Київзеленбуді" називають кліматичні зміни та нашестя каштанової молі, саме через неї влітку листя стає ніби іржавим.


7. На вулицях Києва проходила частина знімань серіалу "Чорнобиль" (Chernobyl, 2019). Так, у першій серії можна побачити Гідробіологічний інститут на Оболоні, фасад якого ідентичний до прип'ятської лікарні. Бібліотека Вернадського у "Чорнобилі" постала як книгозбірня московського університету. А засніжений Київ через 9 місяців після катастрофи знімали на масиві Троєщина влітку. Для цього знімальна група запаслася штучним снігом.




8. Столицю України також обирають локацією для фільмування кліпів ще й чимало світових зірок. Тут знімали свої відео Miley Cyrus, Years & Years, twenty one pilots, Charli XCX та інші. Британський дует Hurts так полюбив київські вулиці, що зняв аж два відео — на пісні Wings та Beautigul Ones.



9. Київ посідає перше місце за кількістю висоток у Європі. Сервіс Skyscraperpage.com нарахував у місті 1 222 висотні будівлі та 1 199 хмарочосів. Під "хмарочосом" автори рейтингу вважають будівлю, яка має від 12 поверхів або 35 метрів заввишки.


10. Насамкінець — про найсмачніше. Найдавнішим київським фастфудом є перепічка з сосискою. Заклад, що знаходиться на вул. Богдана Хмельницького, 3, у лютому 2021 року відсвяткував 40 років з дня відкриття. Про користь швидкоїжі можна сперечатися довго, але насолодитися її смаком бодай раз у житті має кожен.

Джерело: Еспресо.ТV

"Західні країни охопить хаос громадянської війни": Ілон Маск "спрогнозував", що чекає на Європу

середа, 24 квітень 2024, 12:39

Західні країни рано чи пізно захопить хаос громадянської війни. Про це заявив у соцмережі Х американський мільярдер Ілон Маск. Таким чином він відреагував на публікацію канадського професора Гада Саада, який спрогнозував конфлікт через міграційну політ...

Житель Прикарпаття захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками", але далі втрутилась СБУ (фото)

середа, 24 квітень 2024, 12:27

В Івано-Франківську судитимуть антиукраїнського агітатора, який захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками". Йому "світить" до 8 років в'язниці. Про це повідомили у Службі безпеки в Івано-Франківській області, передають Патріоти України. Інтерне...