День мучеників Бориса і Гліба: Що категорично не можна робити 15 травня - забобони і прикмети

15 травня за церковним православним календарем шануються святі Борис і Гліб, в народній молві з цим днем пов'язана низка прикмет і традицій, передають Патріоти України.

Історія дня

Борис і Гліб (у хрещенні Роман і Давид) були синами київського великого князя Володимира Святославича. За офіційною версією, вони були вбиті старшим братом Святополком в міжусобній боротьбі, яка спалахнула після смерті князя в 1015 році. Борис і Гліб стали першими руськими святими, їх канонізували в лику мучеників-страстотерпців, зробивши їх покровителями Руської землі і "небесними помічниками" руських князів.

Солов'їний день

У народі 15 травня називають іноді солов'їним днем, оскільки саме в цей день традиційно починають співати солов'ї - провісники літнього тепла. Прикмети говорили, якщо соловей співає всю ніч, то наступний день буде сонячним. А кому вдавалося почути спів цього птаха раніше, ніж зозулю, того чекало щасливе літо.

Вважається, що цей день сприятливий для розмови по душам з людиною, з якою ви давно не знаходите спільну мову. Ще в день Бориса і Гліба можна звертатися до начальства з проханням, не боячись, що вам відмовлять. Але категорично не можна робити це зверхньо.

Що не можна робити

У народі вважають, що 15 травня не можна витрачати всі гроші з гаманця. Варто залишити до вечора хоч кілька купюр, інакше в майбутньому з'явиться необхідність фінансової підтримки. Не можна також перераховувати гроші після заходу сонця - це загрожує не просто фінансовими проблемами, а повною бідністю. Всі наявні готівкові кошти в день Бориса і Гліба обов'язково потрібно перерахувати до сходу. Рекомендують не класти в гаманець разом з грошима чеки, інакше можна привернути до себе зайві витрати.

"Дістав з-під завалів трьох людей": У Дніпрі 14-літній підліток допомагав рятувати постраждалих після атаки РФ (фото)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:52

Місцеві журналісти також поспілкувались з юним рятувальником. Тимофій мешкає неподалік п'ятиповерхівки, в яку влучив ворожий снаряд. Він відразу прибіг на місце трагедії та почав допомагати рятувальникам. Юнак допомагав виводити постраждалих людей з ме...

Вигадали нову схему: Шахраї під виглядом співробітників ДБР виманювали у людей гроші

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:00

Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників. Викрито групу шахраїв, які під виглядом співробітників Державного бюро розслідувань видурювали у люде...