День Миколи Весняного. Народні прикмети, чого не можна робити 22 травня

Сьогодні – день перенесення хрестоносцями мощей святого Миколая-чудотворця з Міри Лікійської (сучасна Туреччина.-ред.) до італійського місто Барі.

У понеділок, 22 травня, християни східного обряду відзначають День Миколая Чудотворця. У народі його ще називають Миколаєм Весняним або Миколаєм Теплим, зазначають Патріоти України.

Свят, присвячених цьому святому, у році два: одне з них відзначають 19 грудня. Святий Миколай вважається "старшим серед усіх святих", "скорим помічником".

Саме святий Миколай, за народними повір'ями, витягає селянського воза з болота, зберігає посіви від граду, рятує подорожнього від смерті, є покровителем скотарів, свійської худоби і диких звірів.

Історія свята

Взимку це свято відзначають у день смерті святого, а у травні – у день перенесення його мощей з Мир Лікійських до Бару. Вважається, що під час перенесення мощей святого зцілилися всі, хто в той час був у храмі.

З давніх часів наші предки молилися цьому святому за врожай, щоб він захистив його від холоду та сильних дощів. Також існувала традиція освячення коней за допомогою святої води. А щоб коня не мучили нечисті, вершник скакав на ньому в полі.

Тільки після Миколая Весняного починали сіяти гречку та стригти овець.

Що заборонено робити в це свято

С давніх часів наші предки дотримувалися певних заборон, що діяли у цей день. Не можна:

– відмовляти у допомозі нікому, хто просить про неї;
– лаятися, сваритися, поганословити і бажати іншим зла;
– брати до рук ножиці. Тобто стригтися, шити та вишивати.
– тримати борг до цього свята, інакше весь рік не матиме фінансового успіху.


Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...