День Соборності України: 104-річниця Акту Злуки. Історія та традиції національного свята

Вшануємо пращурів, котрі заклали паростки свободи, заради нас і наших дітей та на погибель споконвічного ворогу, якого випало остаточно знищити на долю теперішнього покоління українців

День Соборності України був заснований, щоб громадяни нашої країни пам'ятали про важливість свободи і незалежності держави, в якій живуть. Про історію виникнення свята і допоможе вам привітати своїх близьких.

День Соборності України 2022 - історія і традиції

Згідно з офіційними джерелами, 22 січня 1918 року Центральна Рада на IV універсалі проголосила, що відтепер Україна є незалежною державою. Через рік, 22 січня 1919 року підписали Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Це означало, що республіки об'єднуються і створюють єдину державу. Пізніше домовленість назвали "Акт Злуки".

Різдвяний святвечір 2022: дата, традиції та християнська суть святаНезважаючи на підписаний акт, об'єднання територій не відбулося, але така дія істотно вплинула на політичну ситуацію в країні. У 1990 році, напередодні річниці, між Києвом і Львовом десятки тисяч людей, тримаючись за руки, вишикувалися в "живий ланцюг". Така акція підтверджувала стійкість і єдність українського народу.

У 1999 році чинний президент Леонід Кучма офіційно встановив свято 22 січня, як День Соборності України. 13 листопада 2021 року президент Петро Порошенко заснував 2 свята: День Соборності України (22 січня) та День Гідності та Свободи України (21 листопада).

Цікаві факти про День Соборності України

Історик і релігієзнавець Ігор Козловський:

День соборності ми знаємо як особливий день в історії України, який пов'язаний саме з тим, що проголошено було акт Злуки Української Народної республіки (УНР) і Західно-Української Народної республіки (ЗУНР) у 1919 році. І сама подія, яка відбулася у 1919 році, - була дійсно історичною. Зрозуміло, що це був короткий період. Усі моменти, які пов'язані зі спільною державою, вони зрозуміло, що не відбулися, але ж сам факт, що у результаті, - з одного боку революція в Російській імперії, а з іншого боку розпад Австро-Угорської імперії, - виникають дві українські держави, - УНР і ЗУНР.

Козловський затверджує, що історія такої соборності полягала у тому, що вже були історичні бажання у тієї частини українського народу, яка була наповнена розумінням важливості державотворення. Але ж на той час була вже така суттєва різниця між цими територіями, політична, економічна, соціальна, міжнародна і т.д., тому що була різна історична доля цих земель.

Треба сказати, що для ЗУНР був більш такий характерний акцент на створення національної держави, а в УНР акценти більше ставились на соціальних питаннях, прав національних меншин і т.д. І в УНР була молода інтелегенція, діячі, романтики, а в ЗУНР вже було більше досвіду, я б сказав, політичної боротьби, і вони були більше прагматиками.

Історик каже, що сам факт того, що вони дійшли згоди і створили цю саму Злуку, є таким прикладом, що у таких складних умовах люди, які формувалися за різних історичних обставин, усе ж таки знайшли згоду, знайшли розуміння, переступили через власні амбіції, і було підписано акт Злуки.

До справжнього об'єднання справа не дійшла, тому що буквально через декілька днів та частина, яка була ЗУНР, опинилася у ситуації війни з Польщею, акт фактично перестав бути чинним, і потім денонсували його, але все ж таки це має величезне історичне значення як факт такого реального об'єднання українців, українських земель в єдиній соборній державі, - тобто ідея соборності, унітарності, єдності, у той час проявила себе у повній мірі.

Релігієзнавець нагадує:

Ми пам'ятаємо, що ситуація була важка. Знову ж таки, практично повторює і сучасну ситуацію: був ворог, який йшов з боку Росії, з бажанням повернути Україну в зону своїх інтересів, а з іншого боку, - був певний розбрат, тому що існували не тільки регіональні особливості, було що безліч різних факторів. Ми пам'ятаємо, і той же Махно з його армією і його впливом на півдні і сході. І не змогли домовитись усі, не змогли об'єднатися остаточно усі елементи з одного боку, а з іншого боку було недостатньо комунікації між владою і населенням. Велика кількість людей не усвідомлювала свою відповідільність, було інфантильним і переживало стан такого очікування, коли воно усе завершиться. І фактично не брали глобальну відповідальність за свою державу, яка тільки постала.

Козловський вважає, що саме ці уроки також зараз важливі, тому що у нас є і фактор зовнішньої агресії, і небезпека війни, і ще є багато людей, які знаходяться у такому стані безвідповідальності. Усе це говорить про те, ми повинні виносити історичні уроки і пам'ятатати, що у нас одна єдина соборна Україна.

День Соборності України - привітання

День Соборності Україна відзначає,

Хай всі проблеми вона долає.

Бажаю країні вільною бути,

Про війни назавжди забути.

Хай лунає пісня солов`їна,

Процвітає з кожним днем країна.

Вітаю з Днем Соборності України і від душі бажаю завжди любити свою країну, пишатися своєю історією і своїм народом. Нехай Україна буде гордим птахом у зграї світових країн, нехай кожен день дарує українцям свободу думки, відчуття щастя, мир і світлу надію.

***

З днем соборності, єднаймося за волю!

Майорить над нами синій стяг

З жовтими достиглими полями,

У віршах оспіваний й піснях.

Зичимо в цей день добра та миру,

Злагоди братерської навіки,

Посміхайтесь і радійте щиро,

Воля наша без границь довіку!

Вітаю з Днем Соборності України і побажати від душі хочу єдиного духу народу, великої сили і могутності, міцної дружби і братньої допомоги, взаємоповаги і розуміння, вірних цілей і високих прагнень, одного чистого і мирного неба на всіх.

***

З днем Соборності, держава,

Будь багата, щира, жвава.

Хай народ тебе цінує,

Зберігає та шанує!

З величезним святом, люди,

Хай країна добра буде.

Мир панує та завзяття,

Хай цвіте країна, браття!

Вітаємо жителів України з Днем Соборності, з днем єднання українських земель. Всім нескінченного щастя, міцного здоров'я, благополуччя. Нехай життя в нашій чудовій країні буде для кожного в достатку, радості, спокої. Нехай завжди над нашими землями світить сонце, і всім нам тут буде світло, тепло і затишно!

***

З Днем соборності, свободи і єднання!

Кожен день — із вечора до рання

Хай дарує Вам приємні миті,

Будете завжди теплом зігріті.

Радості, здоров’я, довгих літ...

Хай до Вас добрішим буде світ!

22 січня ми святкуємо День Соборності України - день, що символізує єдність земель України. Всім жителям країни посилаємо свої привітання та побажання кожному з нас зберігати силу духу, бадьорість і оптимізм. Нехай в кожній родині панує мир і спокій, любов і взаєморозуміння. Ми віримо в наше світле майбутнє і будемо сприяти розвитку і процвітанню улюбленої країни.

І це не шкода для зору! Названо головну небезпеку смартфонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:40

Головну небезпеку мобільних телефонів назвало видання The Sun із посиланням на нещодавно проведене дослідження, передають Патріоти України. Журналісти видання повідомили, що під час дослідження вчені взяли мазки з сидінь унітазів та зі смартфонів та ві...

Коханка була з ФСБ? Німецький мільярдер, оголошений мертвим шість років тому, знайшовся в Москві

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:32

Автори журналістського розслідування вважають, що Гауб міг втекти до Москви через тіньові оборудки з росіянами. Його коханку підозрюється у зв'язках з ФСБ. . Німецько-американський магнат роздрібної торгівлі, 64-річний мільярдер Карл-Еріван Гауб, який...