Депортації бути? У Чехії зробили заяву щодо українців призовного віку, які ухиляються від мобілізації

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що його країна не підтримує позицію тих українських чоловіків, які намагаються уникнути мобілізації виїздом за кордон. Водночас визнав, що механізми держави обмеженні в питанні депортації таких людей. Про це повідомляє місцевий вебпортал Seznam За його даними, наразі в країні перебуває 94 643 чоловіки 18-65 років, які мають тимчасовий захист у зв'язку з війною в Україні, передають Патріоти України.

"Я розумію проблему виїзду українських чоловіків призовного віку. Чехія вже давно підтримує українських біженців, і ми приймаємо їх на своїй території. Але не тих, хто намагається уникнути військового обов'язку", – прокоментував це Ліпавський.

Зі свого боку експертка з міжнародного права з юридичного факультету Карлового університету Вера Гонускова пояснила, що Чехія не має правових підстав для обов’язкового повернення українських чоловіків додому. Зокрема, держава не може позбавити когось тимчасового захисту "лише тому, що вона так вирішила".

Разом із тим правозахисниця озвучила теоретичний вихід із такої ситуації: якщо військовозобов’язаному надсилають повістку, а той за кордоном і її не виконує, тоді Україна "могла б притягнути до кримінальної відповідальності такого громадянина та вимагати його екстрадиції за вчинення злочину". Іншим шляхом, заявила Гонускова, може бути обмеження громадян України за кордоном у видачі паспортів, що українська влада нещодавно й зробила.

"Кожен українець, який має у нас тимчасовий захист, зобов’язаний підтвердити це дійсним проїзним документом, де він має тимчасовий захист. Якщо він цього не зробить, йому загрожує штраф до 5000 крон і можливість адміністративного провадження з метою депортації", – зазначив речник чеського Управління зовнішньої поліції Йозеф Урбан.

Зі свого боку журналісти чеського видання нагадали, термін дії паспорта становить 10 років, а тому очікувати масового повернення українців додому "в найближчому майбутньому не варто".

Клечальна субота перед Трійцею: які трави збирають і святять у церкві

субота, 18 травень 2024, 10:54

Трійця – одне з найважливіших християнських свят. У народі Трійцю називають Зеленою неділею, а оскільки святкування припадає на 50-й день після Великодня, то поширилася й інша назва – П’ятидесятниця. Дати Трійці у християн західного та східного обряду ...

Мобілізація в Україні: хто зможе виїжджати за кордон після 18 травня

субота, 18 травень 2024, 10:28

З 18 травня набуде чинності новий закон про мобілізацію та порядок військової служби. При цьому основні правила виїзду за кордон залишаються без змін, але є деякі принципові нюанси. Укази президента України від 24 лютого 2022 року, які вводять воєнний ...