Дієтологи в "ауті": Українець робить корисні чипси, котрі ще й допомагають схуднути

Фріпси зберігають 95% вітамінів

Полтавець Роман Вовк робить корисні чипси, які можна вживати навіть при схудненні. За основу бере різноманітні фрукти та м'ясо без жодних добавок. Називає їх "фріпсами" і "джерками" відповідно. Чипси продає у соцмережі "Інстаграм". Має близько сотні клієнтів на місяць, зазначають Патріоти України.

Чому саме "фріпси"?

Працював у Щербанях Полтавського району на одному із підприємств, графік — з сьомої ранку до сьомої вечора. Але по факту затримувався довше. Не влаштовувало, що майже не бачу сім'ю. Шукав в інтернеті варіанти, чим можна займатися. Спершу думав видавлювати олію. Це дуже корисно, але дорого. На очі потрапила московська компанія, що сушить овочі та фрукти. Подумав, чому б не спробувати. Шукав, як правильно сушити, намагався сконтактуватися з виробниками, але ніхто нічого не розповідав. Тримають у секреті і бояться конкуренції. Тож експериментував сам.

Де облаштували міні-виробництво і скільки коштує обладнання?

Хочу бачити, як росте моя дитина. Тож навіть не думав винаймати приміщення. Придбав першу сушарку на п'ять секцій за 4 тисячі гривень і встановив її на балконі. Тепер вже маю дві такі. На кухні підготовлюю фрукти та м'ясо — мию, чищу, нарізаю, м'ясо мариную. Якщо справа піде, подумаю про розширення.
Дружина підтримує. Проте інші члени родини іноді скаржаться на шум від сушарок. Та працюють вони й справді голосно.


Дорого обходиться бізнес?

Витрачаю багато електроенергії, одна сушарка в місяць тягне десь на 600-700 гривень. За раз скуповуюсь на 500-600 гривень самих фруктів. Це близько 13 кілограмів. Беру через день на ринку, оптових постачальників не маю. Фрукти дорогі і дуже всушуються. Наприклад, полуниця зменшується у 12 разів. Аби отримати 100 грамів сушених полуничних фріпсів, необхідно 1,5 кілограма ягоди. А з 2 кілограмів ананасів маю лише 150 грамів фріпсів. Враховуючи це все, не можу задешево продавати. За 100 грамів яловичих чипсів або "джерків" - 120 гривень, за апельсинові фріпси — 70 гривень, за ананасові — 120 і так далі.

Де продаєте?

Лише через замовлення в "Інстаграмі". Шукати клієнтів важко, поки що всі надії на "сарафанне радіо" і на рекламу. Її замовляю у полтавських блогерів. Це коштує близько 1500 гривень за "історію в Інстаграм", плюс даємо свою продукцію на пробу. Наплив клієнтів після таких реклам до 50 чоловік на день. Не встигаю їм відписувати, але через тиждень-два ажіотаж спадає. Тоді я намагаюся заготувати ще якнайбільше товару і знову звертаюся за рекламою. У планах — придумати свій бренд і замовити упаковку. Також на наступних вихідних візьму участь у ярмарку.
Зазвичай замовляють на 100-300 гривень. Проте є і постійні клієнти, які беруть на 500- 600. Найбільші були замовлення на 1200 і 1500 гривень. Тоді одна дівчина набрала багато різних фріпсів, а друга взяла 2 кілограми джерків.

З чого готуєте і скільки різновидів продукції?

Фруктові чипси готую з апельсинів, бананів, ківі, полуниці, груші, лимонів, грейпфрутів, ананасів, яблук. Планую зайнятися овочами, поставив сушитися першу партію томатів. Подивлюся, чи варто вводити у продаж. Також роблю пастилу з яблук, бананів, смородини, горіхів, ананасів, іноді міксую. Для джерків використовую лише яловичину — це єдиний вид м'яса, який можна безпечно вживати сирим. Довго мариную у соєвому соусі і лише потім сушу. А взагалі буду щось нове пробувати, може, навіть незвичне. Можна висушити навіть гороховий суп.

Як вживати і зберігати вашу продукцію?

Фріпси можна їсти окремо чи додавати в каші, смузі, пластівці. Після сушіння зберігається 95 відсотків вітамінів. Підійдуть людям, які дотримуються правильного харчування. Можна давати дітям, спортсменам, людям на дієті. Вони навіть допоможуть схуднути. Але варто пам'ятати, що це — фруктовий концентрат. Наприклад, жменька ананасових фріпсів дорівнює цілому ананасу. Тож треба на це зважати, аби потім не перебрати з калорійністю чи не спричинити алергію. Фруктові зберігаються дуже довго — близько року, м'ясні трохи менше, їх беруть до пива. Готову продукцію зберігаю у вакуумних банках. Краще ставити в прохолодному місці без вологи.

Джерело: Газета.ua

Зворотній потік? ДПСУ затримала "мандрівників" в гідрокостюмах, які нелегально повертались до України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:28

Прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону, які намагались повернутись до України через брак роботи у Німеччині, передають Патріоти України з посиланням на Telegram-канал Державної прикордонної служби (ДПСУ). "Двох чоло...

Хто в Україні повинен пройти базову військову підготовку і де це зробити

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:42

Замість строкової служби для громадян в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Про це йдеться у змінах до закону про мобілізацію та військовий облік, який вступить у дію 18 травня, передають Патріоти України. "Українська правда. Життя...