До 360 терабайт даних: Вчені створили інноваційний кристал пам’яті, який зберігатиме інформацію мільярди років

Вчені з Університету Саутгемптона створили революційний формат зберігання даних — 5D-кристал пам’яті, здатний зберігати інформацію мільярди років, інформують Патріоти України.

У рамках свого проєкту команда записала на кристал повний геном людини, що може стати важливим кроком для відродження людства в далекому майбутньому. Кристал пам’яті 5D, розроблений Центром досліджень оптоелектроніки, здатний зберігати до 360 терабайт даних, залишаючись незмінним за екстремальних температур і впливу космічної радіації. Це робить його ідеальним для створення довговічних архівів геномів не тільки людей, а й видів тварин і рослин, що перебувають під загрозою зникнення.

Ключова особливість кристала полягає в його довговічності: він може витримувати температури до 1000 °C, а також механічні та радіаційні навантаження, не втрачаючи при цьому своїх властивостей. Ця технологія істотно перевершує за надійністю всі сучасні носії даних, як-от магнітні стрічки або жорсткі диски, термін життя яких обмежений.

Запис даних здійснюється за допомогою надшвидких лазерів, що створюють наноструктури всередині кристала. На відміну від традиційних методів, що використовують тільки двовимірні поверхні, 5D-технологія кодує інформацію із застосуванням двох оптичних і трьох просторових вимірів, що значно збільшує щільність даних.

Команда вчених, очолювана професором Пітером Казанським, вбачає в цій технології можливість не тільки збереження геномів, а й потенційне відродження вимерлих видів у далекому майбутньому, якщо наука досягне потрібного рівня. Хоча сьогодні неможливо синтетично створити людей або тварин на основі генетичної інформації, значні успіхи в галузі синтетичної біології, такі як створення синтетичної бактерії 2010 року, дають підстави для оптимізму.

Перший створений кристал із повним геномом людини зберігається в капсулі часу в Австрії, в архіві «Пам’ять людства». Цей архів задуманий як послання майбутнім поколінням або навіть позаземним цивілізаціям, що містить візуальні ключі для розуміння записаної інформації.

Таким чином, 5D-кристал може стати найважливішим сховищем інформації для майбутніх цивілізацій, перевершивши за довговічністю і надійністю всі сучасні технології.

Джерело: НВ

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...