"Дочка стукала в двері лікарні, ніхто не відчиняв": У мережі спливли моторошні подробиці загибелі однорічної дитини на Тернопільщині (фото)

У Тернопільській області сталася трагедія. Однорічна дівчинка проковтнула пакет із залишками кукурудзяних паличок. Поки батьки возили маленьку з однієї лікарні до іншої, дитина почала задихатися й загинула. Рідні дівчинки вважають, що винні медики, які не надали їй допомоги. Лікарі ж запевняють, що мама сама покинула лікарню,передають Патріоти України.

Мамі не сподобалося ставлення лікарів?

Трагедія сталася в селі Качанівка на Тернопільщині. Як розповіла староста населеного пункту Любов Пастир, 25-річна мама з чоловіком виховує трьох дітей. Часто вона залишала молодших під наглядом старших і йшла з дому у справах.

"Молодша наче проковтнула поліетиленовий пакет із залишками кукурудзяних паличок і почала задихатися. Батьки повезли її в Підволочиську центральну районну лікарню", – каже староста.

За її словами, до медиків дівчинка потрапила о 14 годині. "Приблизно о 14:17 дитину трохи "роздихали". І педіатр дала направлення мамі, щоб вони їхали до Тернопільської обласної дитячої лікарні. Але жінці не сподобалося, як поводилися з дитиною, і вона сказала, що поїде в сусідню область, Хмельницьку, в місто Волочиськ, у місцеву лікарню. Там їй повідомили, що треба їхати до обласної, але вже в Хмельницький. Оскільки це було далеко, то сім'я почала повертатися назад. У дорозі дівчинці стало погано й довелося викликати швидку. Проте вона померла, лікарям залишилося тільки констатувати смерть", – розповіла Пастир.

У лікарні запевняють – мама пішла сама

Приблизно таку ж версію нам розповіли і в Підволочиській лікарні. "Дитину до нас привезли, педіатр і анестезіолог її оглянули, сатурація у неї була 95, у принципі, це нормально. Ми збиралися нашим транспортом відправити її в Тернопіль, в обласну лікарню, щоб далі там надавали допомогу. Однак мама заявила, що ми погано допомагаємо її дитині, вона поїде в сусідню область, там кращі лікарі. Це за 5 кілометрів від нас. І поїхала. А коли вона повернулася, вже години через дві, то дитина померла. Розтин показав, що в дихальних шляхах дівчинки застрягли кукурудзяні крихти. На жаль, подібні випадки, коли діти щось ковтають, у нас не рідкість. За ними треба дивитися. Але мама шукає винних серед лікарів", – розповів головний лікар закладу Петро Маховський.

"Мамо, Евеліна вмирає!"

Нам удалося зв'язатися з бабусею померлої дівчинки Галиною Гайдамакою. І вона розповіла зовсім іншу версію того, що сталося.

"Донька, Свєта, була вдома з дітьми. Вона годувала Евеліну манною кашею. І поки відійшла там щось приготувати, повернулася, а дівчинка вже задихається. Вона мені говорила, що якогось там поліетиленового пакета не було. Дочка відразу схопила маленьку догори ногами, стала трясти. Потім сама, в чому була, повезла її до цієї лікарні, в Підволочиськ. Вони стукали там у двері, але ніхто не відчиняв. Потім їх впустили, але лікарі нічого не робили, стояли й дивилися, навіть не прослухали дитини. Це дочка в них просила: зробіть що-небудь!" – розповіла бабуся загиблої дівчинки.

За її словами, мати просила лікарів дати дитині кисень, направлення в обласну лікарню, дати швидку допомогу, щоб відвезти дитину, викликати санавіацію.

"Але медики сказали, що бензину в них немає, а щоб потрапити в обласну, треба здати аналіз на коронавірус. Моя друга дочка вже лікарям казала: "Давайте ми вам заплатимо, скільки треба, 300, 800 гривень, тільки зробіть тест". Але в них нічого не було, направлення в обласну лікарню вони не давали. Тоді доньки поїхали своєю машиною в сусідню область, до знайомого хірурга. Той подивився, сказав, що з дитиною все добре", – згадує Гайдамака.

Але дорогою назад Евеліні стало зовсім погано. "Я зателефонувала доньці, спочатку вона сказала що все добре, вони їдуть додому. А вже за годину дзвоню, а дочка каже: "Евеліна вмирає! – Як умирає?" Вони повернулися самі до цієї лікарні, в Підволочиську, їм знову ніхто двері не відчиняв. Потім сказали: "А чого ви повернулися? Ми вас не чекали". Дівчинка вже вмирала на руках у матері. Це зараз вони розповідають, що дали направлення, готували її на Тернопіль. Але це неправда! Ніхто нічого не робив", – каже бабуся.

У прокуратурі Тернопільської області повідомили, що розслідування смерті дитини провадиться за двома статтями: 115 – умисне вбивство, за цією статтею винним загрожує від 7 до 10 років позбавлення волі. І за ч. 1 ст. 140 КК України – неналежне виконання професійних обов'язків медичними працівниками. За цією статтею винним загрожує до 2 років позбавлення волі.

Також у прокуратурі зазначили, що експертизу причин загибелі дитини ще не закінчено. Однак у довідці про смерть дівчинки сказано, що смерть настала внаслідок перекриття дихальних шляхів.

Зниклі авто, прострочені продукти і булінг: Академія сухопутних військ опинилася у центрі гучного скандалу

субота, 11 травень 2024, 14:54

Тимчасова слідча комісія виявила численні порушення в Академії сухопутних військ. Про це у своєму Facebook повідомив сержант 72-ї бригади ЗСУ імени Чорних запорожців Віктор Пилипенко, передають Патріоти України. За його словами, напередодні відбулося п...

"Моя дружина її майже вкрала": Прикордонник поділився історією порятунку дівчинки з окупації

субота, 11 травень 2024, 14:02

Український прикордонник поділився зворушливою історією дівчинки, яка намагалася виїхати під час окупації Харківщини на вільну територію. Про це повідомляє пресслужба ДПСУ, передають Патріоти України. За словами прикордонника Дмитра, він на той час був...