Доплати до $10 000 і підйомні до $5000, підвищені надбавки та пенсії: У законопроєкті про мобілізацію пропонується різко підняти грошове забезпечення військовослужбовців

Українські військові, ЗСУ, Сили оборони
13 лютого у Верховній Раді зареєстрували новий законопроєкт про мобілізацію, який пропонує мотивацію бійцям. Документ враховує економічні і фінансові складники, питання підготовки бійців і ветеранську політику, розповів нардеп Роман Костенко.

Народні депутати можуть внести правки до законопроєкту про мобілізацію протягом двох тижнів, деякі з них можуть затягнути процес прийняття документа. Натомість у Раді зареєстрували інший проєкт закону №11012, який пропонує не лише обов'язки і обмеження, але й мотивацію для військових. Про це повідомив нардеп, секретар оборонного комітету Верховної Ради Роман Костенко у коментарі "24 Каналу".

Коли можуть прийняти новий законопроєкт про мобілізацію

Роман Костін зазначив, що протягом двох тижнів кожен нардеп може вносити свої правки, деякі з них можуть покращити документ, а інші — затягнути процес. Час роботи над правками залежить від їхньої кількості. Зі слів нардепа, протягом наступного тижня оборонний комітет може розглянути положення, прийняти їх чи відхилити. Умовно, до 1 березня цей процес може бути завершений.

Також надери можуть поставити правки на підтвердження — це ті, які є в законі, їх можуть ще раз підняти, аби Рада проголосувала. У результаті це може затягувати процес на декілька тижнів чи місяць.

Законопроєкт про мобілізацію 11012: що пропонують нардепи

У Раді 13 лютого зареєстрували законопроєкт про мобілізацію №11012, у якому містяться не лише обов'язки і обмеження, але й мотивація для військовослужбовців. Документ враховує економічні і фінансові складники, питання підготовки бійців і ветеранську політику.

Костенко вважає, що держава повинна звернути увагу на створення професійної армії.

"По-перше, ми маємо звернути увагу на нашу молодь. Це не про те, що ми маємо їх брати і закидати в буси – ми маємо мотивувати йти їх до армії. Тому що коли ми говоримо про асиметричну війну, про війну сучасних технологій, дуже складно людям, яким вже далеко за 40, а то й за 50 років, використовувати ці технології", — пояснив він.

Грошові виплати для військових

Законопроєкт №11012 пропонує грошові виплати в розмірі 3 тисяч доларів для мобілізованих, 4 тисяч доларів для сержантів і 5 тисяч доларів для офіцерів. Крім цього, зарплата може збільшитися після шести місяців перебування в армії у 1,5 раза.

Також нардепи вважають, що бійцям повинні доплачувати за знищену техніку. Зокрема, за ліквідацію танка, екіпажа тощо військовий може отримати до 10 тисяч доларів, за літак — 500 тисяч гривень, ракету — 100 тисяч.

"Я впевнений, що ця мотивація дасть поштовх бійцям іти і знищувати більше техніки", — вважає Костенко.

Крім цього, у законопроєкті звернули увагу на ветеранські виплати, а саме мінімальна пенсія для бійців, що отримали інвалідність повинна становити:

  • для третьої групи — 15 тисяч гривень;
  • другої — 20 тисяч гривень;
  • першої — 25 тисяч гривень.

Також нардеп пропонує можливість безкоштовно розмитнення автомобіля для власного користування для тих, хто пробув у бойових діях 12 місяців та прослужив 24. Тоді як за 36 місяців служби та без бойових дій — 50% пільги на розмитнення авто.

Демобілізація військових

Законопроєкт визначає терміни демобілізацію, які залежать від того, скільки місяців боєць прослужив та де. Зокрема, через 36 місяців — якщо військовослужбовець не брав участь у бойових діях, 18 місяців — якщо брав участь у бойових діях. Також пропонують доплачувати до зарплати по 10 тисяч гривень на місяць тим, хто має право на демобілізацію, проте залишився в ЗСУ.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...