Дороге вийде "задоволення": Комітет Ради підтримав проект закону про штрафи за порушення самоізоляції

На засіданні в четвер, 18 березня, парламентський Комітет з питань правоохоронної діяльності підтримав поданий Кабінетом міністрів законопроект №4540. Документ пропонує внести зміни в кодекс про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню COVID-19 і стосується штрафів за порушення самоізоляції, передають Патріоти України.

Зокрема, проект уряду містить норму, згідно з якою порушення особою порядку обов'язкової самоізоляції і обсервації, якщо воно не призвело до поширення особливо небезпечних хвороб, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 200-500 неоподатковуваних податком мінімумів. Тобто за недотримання самоізоляції доведеться заплатити від 3400 до 8500 гривень.
Як зазначила депутат Антоніна Славіцька, проектом пропонується доповнити статтю 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення частиною третьою, передбачивши адміністративну відповідальність за порушення особою порядку обов'язкової самоізоляції, обсервації встановлених в рішенні про карантин, якщо це не призвело до поширення особливо небезпечної хвороби.
У рішенні Комітету зазначається, що цей законопроект підтримується Міністерством охорони здоров'я України, Адміністрацією Державної прикордонної служби України, Національною поліцією України, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Інститутом законодавства Верховної Ради України.
При цьому головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило ряд зауважень до законопроекту, зокрема, зазначивши, що з огляду на нестабільну епідеміологічну ситуацію в країні більш доцільним було б залишити в статті 44 - 3 КУпАП діючу частину першу, в якій встановлюється відповідальність за порушення правил карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", проте диференціювати розмір санкцій в залежності від суб'єкта (від самих маленьких - для громадян до найбільших - для посадових осіб юридичних осіб).
"На тлі зростання тарифів і безробіття, і фактичного провалу по боротьбі з епідемією коронавирусної інфекції уряд не придумав нічого кращого як підняти штрафи за порушення правил карантину, - вважає Славіцька. - Тим більше, ми не один раз були свідками вибіркового підходу в цьому питанні. Коли одних людей штрафували за порушення карантинних обмежень, а інших при аналогічних порушеннях - ні".
"Не дивлячись на те, що законопроект нібито декларує правильну мету, в пояснювальній записці до нього міститься лише загальна фраза про те, що "вбачається, що частина хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, викликану коронавірусом SARS-CoV-2, які переносять хворобу в легкій формі або знаходяться в безсимптомній стадії захворювання нехтують правилами самоізоляції". На мій погляд, цього твердження недостатньо, для такого істотного підняття штрафів", - підкреслила депутат.
Джерело: Страна

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Чи будуть забирати в ухилянтів водійські права: Юрист пояснив усі нюанси

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:28

Відповідно до нового закону про мобілізацію, ухилянтів можуть тимчасово обмежувати у праві керувати транспортом. З відповідним позовом до суду звертатимуться ТЦК та СП, передають Патріоти України. Юрист практики військового права ЮК "Приходько та партн...