Досвіду служби не мав: В Україні вперше засудили до тюремного строку чоловіка за ухилення від мобілізації

В Україні суди почали застосовувати жорсткіше покарання за ухилення від мобілізації. Якщо раніше ухилянти відбувалися максимум умовним строком покарання, то цього разу 33-річного чоловіка засудили до реального трирічного терміну позбавлення волі. Вирок був ухвалений Охтирським міськрайонним судом Сумської області, передають Патріоти України.

Як з'ясувалося в ході судового розгляду, чоловік ігнорував повістку, якою йому наказували прибути у Львів до Національної академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного. Там він мав пройти навчання перед відправкою на фронт. Однак призовник спробував відмовитись від проходження служби, пославшись на стан здоров'я.

За місяць до цього він отримав повістку щодо прибуття на ТЦК з метою уточнення його даних. Це було ще в липні 2022 року. Там, на призовній дільниці, він пройшов медогляд у фахівців військо-лікарської комісії, які визнали його придатним до військової служби.

Як такого, досвіду військової служби чоловік не мав. Свого часу, у 2011 році, він закінчив навчання на військовій кафедрі НТУ і отримав звання офіцера запасу. Ані реального досвіду армійської служби, ані, тим більше, бойового досвіду у чоловіка не було. Отже, перш ніж бути відправленим у зону бойових дій, він мав пройти навчання у Львові. Але на заваді цим планам стала його недуга, каже обвинувачений.

Чоловік і справді незадовго до цих подій лікував хворий колінний суглоб. Проте медкомісія, яку він пройшов у ТЦК, не виявила у нього таких відхилень здоров'я, які не дозволяли б йому нести військову службу. Призовник надав довідку від свого лікаря про те, що має хворий суглоб, який потребує лікування. Але медики кажуть, що таке захворювання не залишає патологічних наслідків і не знижує функціональності суглоба.

Тобто довідка від лікаря не дала йому змоги уникнути призову та мобілізації. Тоді чоловік на свій страх і ризик проігнорував чергову повістку.

Зрештою суд визнав його винним за статтею 336 ККУ, яка передбачає за ухилення від мобілізації під час особливого періоду покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. Ну, а оскільки ухилянт не мав до цього ніяких стосунків із кримінальним кодексом, і не стоїть на обліку як алкоголік або наркозалежний, тобто не становить небезпеки для суспільства, то суд визначив йому найменше можливе покарання 3 роки.

В Україні судами вже розглядалось чимало таких справ, але зазвичай обвинуваченим призначали умовний термін покарання. А реальний строк ухилянт отримав уперше.

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...