Дожили: У Чернігові висохло озеро, в якому понад тисячу років тому проводили перші обряди хрещення (фото)

Біля озера стоїть знак із написом, що в 989 році на цьому місці хрестили чернігівців.

На околиці Чернігова, в заповідному урочищі Святе, висохло озеро з такою ж назвою, де, за легендою, в 989 році приймали християнство чернігівці. Доказове фото на своїй сторінці у Facebook розмістив директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.М. Коцюбинського Ігор Коцюбинський, повідомляють Патріоти України.

«Ось як виглядає озеро Святе, де начебто 989 року хрестили чернігівців», - підписав він фотографію. У коментарях під нею можна прочитати, що це добра нагода почистити й заглибити дно зі сподіванням, що вода в озері ще з’явиться. Інші дописувачі вважають, що водойму треба негайно рятувати.

Як повідомляє Укрінформ, озеро Святе знаходиться на території старовинного лісопарку, що є залишком древніх чернігівських пралісів, які колись оточували місто дрімучою стіною. Тут і досі можна знайти сосни віком до 250 років та багатовікові дуби.

Біля озера стоїть знак із написом, що в 989 році на цьому місці хрестили чернігівців. Донедавна водойма була однією з улюблених духовних святинь багатьох містян. Одні ходили туди хресним ходом, інші - відзначали на березі свята, а треті - добровільно прибирали сміття. Міліти й заростати озеро почало вже давно. Тому ще в 2017 році на сайті Чернігівської міської ради була розміщена електронна петиція з пропозицією звернути увагу на висихання водойми, розчистити її, облагородити й перетворити на туристичний і духовний об’єкт із доріжками й вказівниками - за прикладом розвинених країн світу.

Петиція набрала необхідну для розгляду кількість голосів, але міськрада у задоволенні ініціативи відмовила. При цьому керувалася законодавством, яке забороняє на території об’єкта природно-заповідного фонду проводити заходи з підвищення його рекреаційних властивостей та розвитку туризму.

Ще одна петиція з подібними пропозиціями була розміщена нещодавно у квітні, коли водойма вже зникла. Можливо, тому підписи ініціатива збирає повільно. У жовтні минулого року в соцмережі Facebook небайдужими чернігівцями була утворена група «Врятуємо Святе озеро». Там активісти об’єднуються заради прибирання сміття довкола водойми, переймаються питанням, як повернути озеро до життя і кого до цього залучати.

«Зараз ми пробуємо щось з озером придумати, щоб його відновити», - написав, зокрема, екологічний активіст Віталій Пацук.

"Сірий" паспорт: Стало відомо, як українці за кордоном намагаються обійти обмеження щодо консульських послуг

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:57

У деяких країнах Європи українці можуть отримати так званий паспорт іноземця, який дозволяє тимчасово не оформлювати українські документи, що посвідчують особу, передають Патріоти України. Намагаючись повернути на Батьківщину ухилянтів, влада обмежила ...

Пенсійний фонд радить деяким українцям відмовитись від пенсії: У чому причина і чи це може бути вигідним

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:30

Людям, які досягли 60 років, вигідно продовжувати працювати й вийти на пенсію пізніше. У такому разі можна отримувати більші виплати. Про це нагадують у Пенсійному фонді України, передають Патріоти України. У відомстві наголошують, що право на призначе...