Древні люди були хижаками: Вчені вияснили, що протягом 2 млн років люди харчувалися винятково м'ясом

Учені з Ізраїлю стверджують, що люди кам'яного віку впродовж 2 млн років були суперхижаками або вищими хижаками, які харчувалися переважно м'ясом великих тварин.

Ученые выяснили, что древние люди были хищниками

Учені з'ясували, що на рослинну дієту давні люди перейшли лише 85 тис. років тому, інформують Патіроти України.

Учені з Ізраїлю стверджують, що люди кам'яного віку впродовж 2 млн років були суперхижаками або вищими хижаками, які харчувалися переважно м'ясом великих тварин. Про це повідомляє Times of Israel.

Дослідження було проведено Тель-Авівським університетом у співпраці з португальським Університетом Мінью. Робота ставить під сумнів ідею про те, що доісторичні люди були всеїдними і що їхні харчові звички можна порівняти з образом харчування сучасних людей.

"Наше дослідження зачіпає дуже серйозні поточні протиріччя — як наукові, так і ненаукові. Ми надаємо безпрецедентну за своєю широтою картину, яка явно показує, що люди спочатку були вищими хижаками, які спеціалізувалися на полюванні на великих тварин", — каже один з авторів дослідження професор Ран Баркай.


Раніше передбачалося, що палеолітична дієта людей складалася з овочів, фруктів, горіхів, коріння і м'яса. Але нове дослідження показує, що тільки останній пункт з цього списку був у меню печерних людей.

"Для багатьох людей сьогодні палеолітична дієта є критичним питанням не тільки по відношенню до минулого, але також щодо сьогодення і майбутнього. Важко переконати сучасного вегетаріанця, що його предки були мʼясоїдами, оскільки люди схильні плутати особисті переконання з науковою реальністю. Але наше дослідження є міждисциплінарним", — підкреслює Баркай.

Дослідники об'єднали дані про генетику, метаболізм, фізіологію, морфологію й археологію, щоб з'ясувати, чи були люди кам'яного століття винятково м'ясоїдними або всеїдними.

"Досі спроби реконструювати дієту людей кам'яного віку були засновані на порівнянні з товариствами мисливців-збирачів 20-го століття. Однак таке порівняння марне, тому що 2 млн років тому товариства мисливців-збирачів могли полювати і споживати в їжу слонів і інших великих тварин, у той час як більш пізні спільноти не мали доступу до такої різноманітності", — пояснює ще один автор дослідження Мікі Бен-Дор.

Команда досліджувала кислотність наших шлунків, яка висока навіть для хижаків, що вказує на м'ясну дієту, у якій кислота забезпечувала б захист від шкідливих бактерій.

Вони також вивчили структуру жиру в клітинах людини: як у хижаків, людський жир зберігається у великій кількості в жирових клітинах, тоді як у всеїдних тварин усе відбувається навпаки.

Крім цього, у ролі ще одного доказу вчені наводять геном людини.

"Генетики дійшли висновку, що деякі області геному людини були налаштовані на багату жирами дієту, у той час як у шимпанзе — на дієту, багату цукром", — зазначає Бен-Дор.

Вивчення ізотопів у кістках доісторичних людей також вказало на споживання м'яса з високим вмістом жиру, ймовірно, від великих тварин.

"Швидше за все, як і у випадку із сучасними хижаками, полювання було основною діяльністю людини протягом більшої частини еволюції. Інші археологічні свідчення, наприклад, інструменти для отримання й обробки рослинної їжі з'явилися на більш пізніх етапах еволюції, вони підтверджують центральну роль великих тварин у раціоні людини протягом більшої частини історії людства", — говорить Бен-Дор.

Дослідники вважають, що люди почали переходити на рослинну дієту близько 85 тис. років тому, можливо, у результаті скорочення поголів'я великих видів тварин як джерела їжі.

"Як виявив Дарвін, адаптація видів до отримання та перетравлювання їжі є основним двигуном еволюційних змін. Таким чином той факт, що люди були вищими хижаками протягом більшої частини свого розвитку, може дати уявлення про біологічні і культурні особливості еволюції людини", — підсумували вчені.

хижаки, збирачі, вегетаріанці, стародавні люди, дієта, їжа

"Була морально вбита": На Сумщині мати поховала сина-військового і померла сама

четвер, 18 квітень 2024, 17:22

У селі Манухівка Новослобідської громади на Сумщині одразу після похорону сина, який загинув захищаючи Україну, померла його мати. У жінки не витримало серце. Про це пише "Суспільне", передають Патріоти України. 25-річний Владислав був уродженцем села ...

"Це висновок лікарів": Віталій Капранов назвав причину раптової смерті свого 56-річного брата-близнюка

четвер, 18 квітень 2024, 15:27

Український письменник та публіцист Віталій Капранов назвав причину смерті свого 56-річного брата-близнюка Дмитра, який пішов з життя 16 квітня, передають Патріоти України. Раптова смерть Дмитра Капранова стала справжнім шоком для українського суспільс...