Дружинники Володимира Великого та Ярослава Мудрого? Під Києвом знайшли незвичне кладовище XI століття

В Україні знайшли цвинтар XI століття

За 80 кілометрів на південь від Києва знайшли старовинне кладовище. Знахідка датується XI століттям. У похованнях разом з людськими останками виявили зброю, коштовності та, що цікаво, відра. Про це пише Live Science з посиланням на статтю українських археологів Всеволода Івакіна і В'ячеслава Баранова, яку вони представили на щорічних зборах Археологічного інституту Америки, що проходили 4-7 січня в Чикаго. Розкопки цвинтаря проходили з 2017 по 2022 рік.

Неподалік Києва археологи натрапили на старовинні поховання зі зброєю і коштовностями

Що знайшли в похованнях

Деякі з чоловіків були поховані зі зброєю: сокирами, наконечниками списів і мечів. А кілька жінок — з кільцями на шиях, які були свого роду соціальним маркером у ті часи.

Кілька людей поховані з дерев'яними відрами біля ніг. Імовірно, вони були частиною ритуалів. Ця знахідка не дивина в цьому регіоні. Раніше знаходили й інші місця з відрами в похованнях.

Серед інших артефактів археологи також знайшли кам'яний вівтар, браслети, намистини та залишки жертвоприношень — курячі кістки і яєчну шкаралупу. Вівтар міг використовуватися для християнських чи язичницьких ритуалів, а можливо і для обох.

Біля Києва археологи знайшли старовинні поховання зі зброєю і коштовностями

Які висновки зробили археологи

Знайдені на кладовищі артефакти схожі на ті, що раніше знаходили у Прибалтиці. Це натякає на те, що деякі з похованих людей могли прибути з цього регіону, щоб служити у війську правителів Києва. Припускають, що це можуть бути воїни військ Володимира Великого і Ярослава Мудрого. Адже території, якими правив Володимир Великий, простягалися аж до Прибалтики.

За словами дослідників, у той час, коли діяв цвинтар, люди в Україні приймали християнство. Тому тут можуть бути і язичницькі, і нові християнські поховання.

Була розбита губа, синці та кров: Спливли нові подробиці смерті чоловіка в ТЦК Кривого Рогу

четвер, 9 травень 2024, 11:28

Рідні померлого в Саксаганському районному ТЦК Кривого Рогу чоловіка приїздили до моргу на упізнання його тіла. Вони кажуть, що воно в синцях і крові. Про це пише "Суспільне". Як розповіла мати померлого Тетяна Зайцева, жодних документів про смерть син...

Відмова від повістки та неявка до ТЦК: В Україні підняли штрафи для ухилянтів

четвер, 9 травень 2024, 10:28

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроект №10379 про посилення відповідальності за військові правопорушення. Який, зокрема, в кілька разів підвищує штрафи для ухилянтів. Таким чином, сьогодні відповідний законопроект парламентарі ух...