Дуже "незручна" правда: Як у їдальнях СРСР масово економили на продуктах

Знайти в СРСР дійсно якісну продукти харчування було складно. Дефіцит насамперед охопив сферу громадського харчування. Враховуючи часті проблеми з поставками продуктів, у їдальнях змушені були йти на різні хитрощі. Робилося це не лише з метою економії, а щоб споживачі не сильно скаржилися на смак страв, передають Патріоти України.

OBOZ.UA розповідає, які секрети існували у радянських їдальнях. Запідозрити хитрість, до речі, вдавалося рідко, адже страви лишалися доволі ситними і прийнятними на смак.

Якісна сметана в СРСР була дефіцитним продуктом. Використовувати справжню жирну сметану кухарі не могли через високу собівартість. Довелося йти на обман. Спочатку до сметани додавали кефір у пропорції 1:4 (дуже рідко виходило до співвідношення 1:3), а потім рідку масу "загущували" борошном. Цей новий продукт добре насичував, але дуже тяжко перетравлювався.

Вас може зацікавити:Після затримання одіозного екссуддю Ємельянова взяли під варту: застави не буде

Вас може зацікавити:Над Україною помітили російський пасажирський літак: як так могло вийти

Багато хто з ностальгією згадує смак радянських котлет з їдалень, але правду про фарш працівники закладів, звісно ж, замовчували. Якість м'ясного фаршу була, м’яко кажучи, сумнівною. Для приготування котлет зазвичай використовували м’ясо найнижчої якості, а щоб це приховати, у суміш просто додавали велику кількість часнику, солі та перцю. Спеції маскували справжній смак не найкращого фаршу. Якщо комусь була не до вподоби така часникова ароматерапія, кухарі пояснювали це користю – часник, мовляв, має противірусну дію, тож покращуйте здоров’я.

Супи майже ніколи не готували на цілісному шматку яловичини чи свинини – це вважалося справжньою розкішшю. Перші страви варили на кістках та м'ясних обрізках. До речі, більшість радянських родин і вдома не їли справжніх наваристих бульйонів. Готувати на цілісному шматку м'яса було задорого.

Всі страви подавалися з хлібом і наголошувалося на користі такого харчування. Справа у тому, що хліб коштував копійки. На один прийом їжі давали 3-4 шматків хліба уприкуску з основною стравою – так люди швидше насичувалися, а продуктів йшло менше.

Готували у радянських їдальнях переважно на пару. А відмова від смаженого пояснювалася не турботою про здоров'я населення, а економією. При варінні продукт не так сильно зменшувався, як у процесі смаження. Окрім того, можна було зекономити на олії.

"Знайшлися такі люди, які вигукували образи...": Російський тенісист поскаржився на поведінку вболівальників у Римі

середа, 14 травень 2025, 15:14

Скандальний російський тенісист Данііл Медведєв прокоментував поведінку глядачів на трибунах під час матчу 1/8 фіналу турніру в Римі проти Лоренцо Музетті, який завершився поразкою росіянина, передають Патріоти України. «Навіть коли виходив на корт, ві...

Організував "бізнес" разом із ТЦК та членами ВЛК: На Тернопільщині затримали організатора схеми уникнення мобілізації (фото)

середа, 14 травень 2025, 14:22

На Тернопільщині чоловік за $14 тис. допомагав отримати довідку про непридатність до служби за станом здоров’я і з правом виїзду за кордон упродовж шести місяців. Про це повідомив начальник Тернопільської обласної поліції Сергій Зюбаненко, інформують П...