Дуже "незручна" правда: Як у їдальнях СРСР масово економили на продуктах

Знайти в СРСР дійсно якісну продукти харчування було складно. Дефіцит насамперед охопив сферу громадського харчування. Враховуючи часті проблеми з поставками продуктів, у їдальнях змушені були йти на різні хитрощі. Робилося це не лише з метою економії, а щоб споживачі не сильно скаржилися на смак страв, передають Патріоти України.

OBOZ.UA розповідає, які секрети існували у радянських їдальнях. Запідозрити хитрість, до речі, вдавалося рідко, адже страви лишалися доволі ситними і прийнятними на смак.

Якісна сметана в СРСР була дефіцитним продуктом. Використовувати справжню жирну сметану кухарі не могли через високу собівартість. Довелося йти на обман. Спочатку до сметани додавали кефір у пропорції 1:4 (дуже рідко виходило до співвідношення 1:3), а потім рідку масу "загущували" борошном. Цей новий продукт добре насичував, але дуже тяжко перетравлювався.

Вас може зацікавити:Після затримання одіозного екссуддю Ємельянова взяли під варту: застави не буде

Вас може зацікавити:Над Україною помітили російський пасажирський літак: як так могло вийти

Багато хто з ностальгією згадує смак радянських котлет з їдалень, але правду про фарш працівники закладів, звісно ж, замовчували. Якість м'ясного фаршу була, м’яко кажучи, сумнівною. Для приготування котлет зазвичай використовували м’ясо найнижчої якості, а щоб це приховати, у суміш просто додавали велику кількість часнику, солі та перцю. Спеції маскували справжній смак не найкращого фаршу. Якщо комусь була не до вподоби така часникова ароматерапія, кухарі пояснювали це користю – часник, мовляв, має противірусну дію, тож покращуйте здоров’я.

Супи майже ніколи не готували на цілісному шматку яловичини чи свинини – це вважалося справжньою розкішшю. Перші страви варили на кістках та м'ясних обрізках. До речі, більшість радянських родин і вдома не їли справжніх наваристих бульйонів. Готувати на цілісному шматку м'яса було задорого.

Всі страви подавалися з хлібом і наголошувалося на користі такого харчування. Справа у тому, що хліб коштував копійки. На один прийом їжі давали 3-4 шматків хліба уприкуску з основною стравою – так люди швидше насичувалися, а продуктів йшло менше.

Готували у радянських їдальнях переважно на пару. А відмова від смаженого пояснювалася не турботою про здоров'я населення, а економією. При варінні продукт не так сильно зменшувався, як у процесі смаження. Окрім того, можна було зекономити на олії.

Удар по кишені! Українцям готують нові ціни у ЦНАПах: Ось які послуги можуть подорожчати

п’ятниця, 6 червень 2025, 10:38

В Україні можуть з'явитися нові правила оплати за адмінпослуги – більшість із них стануть платними, з фіксованими цінами від 20 до 200 грн. Наприклад, реєстрація шлюбу коштуватиме 200 грн, бізнесу чи землі – до 200 грн, але соціальні та дитячі послуги ...

Це може здивувати! Які напої швидко охолодять у спеку

п’ятниця, 6 червень 2025, 10:30

У спеку організм потребує не лише втамування спраги, а й ефективного охолодження. Ось кілька напоїв, які добре справляються з цим завданням, передають Патріоти України.