Диво-вітамін: Що справді треба їсти для покращення настрою та імунітету

Зараз особливо потрібен вітамін D, щоб гідно, з гарним настроєм увійти в сонячну весну.

"Промені сонця, торкнувшись шкіри, запускають процес утворення вітаміну D. Цей диво-вітамін зміцнює кістки, захищає зуби від псування, м’язи — від спазмів, допомагає загоювати всі подряпинки, знімає запалення, зміцнює імунітет", - пише дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Організм, натренований багатовіковою еволюцією, навчився виживати за будь-яких умов. Протягом сонячних місяців, вітамін D накопичувався в організмі для того, щоб бути використаним під час похмурої пори року.

Для підстраховки природа дала можливість отримувати вітамін D з продуктів, але обмежила їх вибір, залишивши найкращі джерела — печінку тріски та морську рибу.

Ще трошки дозволила отримати вітамін D, поївши справжнього вершкового масла і з'ївши яйце від домашньої курки, зварене так, щоб жовток був рідким.

І «шкірний», і «харчовий» вітамін D є вкрай важливими. Утворившись в шкірі чи засвоївшись із їжі, вітамін D потрапляє у кров, а звідти переноситься в печінку, нирки та кишечник, де він всмоктується і використовується для потреб організму.

Дефіцит вітаміну D гальмує синтез дофаміна

Оскільки ми всі різні, то і засвоюваність їжі, зокрема і вітаміну D, залежить від того, як працює жовчний міхур: якщо без проблем, то засвоюваність вітаміну D нормальна.

До середини весни запаси вітаміну поступово зменшуються (у всіх, а у деяких людей — дуже суттєво) і однією з ознак цього прихованого дефіциту є безпричинна «тоска», яку ще називають «весняною депресією». Цьому є пояснення: дефіцит вітаміну D гальмує синтез нейромедіатора дофаміна, який відповідає за хороший настрій.

Щоб побороти тоску, ми нерідко починаємо більше їсти (ясне діло, не броколі, а щось жирненьке, солоденьке і калорійненьке). А все тому, що дефіцит вітаміну D пригнічує роботу гормона лептина, який відповідає за відчуття ситості. Тому їмо, злимося на себе, і все одно їмо.

А ще вітамін D допомагає організму проводити «детокс»: завдяки особливим білкам кателіцидинам клітини звільняються від токсинів.

Людям старшого покоління вітамін D допомагає зберігати м’язеву масу (саме втрата м’язів веде до старечої немічності і погіршення загального стану).

Зараз особливо потрібен вітамін D, щоб гідно, з гарним настроєм увійти в сонячну весну. Особливо тим, хто має зайву масу тіла, непереносимість лактози та глютену, запальні захворювання кишечника, а також тим, хто тривалий час приймав ліки, особливо, гормони, противірусні і протигрибкові.

Скільки треба цього вітаміну?

Це важливе питання, бо зараз у соцмережах спостерігається якась нереальна вакханалія з мегадозами вітаміну D. На жаль і деякі лікарі також рекомендують великі дози.

Згідно більшості світових клінічних рекомендацій, дієтичних рекомендацій МОЗ України, RDA та Інститута медицини США для здорових людей 18−50 років рекомендованою денною нормою споживання вітаміну D є 600 МО (міжнародних одиниць).

Людям старшим 50 років рекомендовано одержувати 800−1000 МО вітаміну D на добу. Це пов’язано із більшими віковими втратами кісткової маси (остеопорозом) та гіршим засвоєнням.

Тому будь-яке призначення великих доз, а тим більше, без аналізу крові, можна вважати безпідставним. І навіть шкідливим, бо вітамін D — це жиророзчинний вітамін, який має здатність депонуватися в організмі і при надмірних дозах виявляти токсичний ефект.

Численними дослідженнями показано, що оптимальним є підтримання рівня вітаміну D вищим 30 нг/мл (75 нмоль/л). Дуже важливою умовою для хорошого засвоєння вітаміну D є достатня присутність в раціоні продуктів, багатих кальцієм (капуста, петрушка, мак, кунжут) та магнієм (горіхи, висівки, гречка).

Висновок такий: різноманітне харчування. Тричі на тиждень — варені яйця з рідким жовтком, двічі на тиждень — морська жирна риба і морські водорості, раз на тиждень або два тижні — печінку тріски. І все це — на постійному горіхово-насінневому «фоні» (горіхи волоські, мигдаль, насіння льону, маку та кунжуту).

Щоб слизова оболонка засвоювала все добре, нічого не смажимо. Для підстраховки доповнюємо раціон «базовою» кількістю вітаміну D.

Оскільки сонячних днів стає більше, підставляємо при кожній можливості руки першим сонячним променям — тому використовуємо живильний крем, можна і без УФ-фільтру. Багато рухаємося. Воно, можливо, і не дуже хочеться, але уявіть собі, що кожна ваша пробіжка, кожна вправа наближають вас до кращого і здоровішого тіла. Це дуже крута мотивація.

В Україні зросла кількість хворих на коронавірус: Свіжі дані на 30 березня

понеділок, 30 березень 2020, 10:28

Станом на 10:00 понеділка, 30 березня, в Україні кількість підтверджених випадків коронавірусу COVID-19 досягла 480 випадків. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я, передають Патріоти України. "За даними ЦГЗ, станом на 10:00 30 бе...

Хіти тижня. Через жахливу помилку МОЗ на Тернопільщіні 18 медиків інфікувались COVID-19 (відео)

понеділок, 30 березень 2020, 9:30

Спалах хворих на коронавірус в Монастирському районі Тернопільської області стався через неправильні алгоритми діагностики, котрі медустановам надіслало київське начальство. В результаті з 35 інфікованих 18 медперсонал. Про це в ефірі ТСН заявив голова...