Еко-чіпси від луганчанина

Переселенець із Луганська виготовляє незвичні чіпси із овочів і навіть з кавуна.

Андрій  Жуков з родиноюПереселенець із Луганська Андрій Жуков виготовляє еко-чіпси. Чоловік робить їх з помідорів, а ще з банана, ківі, ананаса та груші. Ідея народилася, коли його діти підсіли на шкідливі чіпси, повідомляє видання ШоТам, передають Патріоти України.

Нині Андрій – підприємець з власним магазином, де продає східні солодощі та еко-чіпси власного виробництва.

Як міські жителі почали працювати в селі і вирощувати продукцію, що таке еко-чіпси і чи популярні вони у маленькому містечку?

Ставка на ексклюзивність

У Старобільську чоловік відкрив власний магазин, де продає східні солодощі. Але основною діяльністю є виготовлення еко-чіпсів власного виробництва. Такий бізнес є новим для жителів великого міста, адже вимагає працювати на землі.

Магазин “Велика родина” у Старобільську
“Спочатку це було лише хобі. Ми переїхали в сільську місцевість, де мали можливість вирощувати продукцію і зберігати її способом дегідратації, тобто висушувати. Дітвора полюбила це і їла як чіпси”.

Згодом заняття перетворилось на бізнес, який приносив перший заробіток.

Східні солодощі та еко-чіпси у магазині Андрія
“Діти і ми дуже любимо солодке. Але знайти ексклюзивні продукти в маленькому містечку дуже важко, всі звикли до чогось стандартного. Те, що вже всім починає набридати. Ми відкрили магазин з упевненістю, що станемо ексклюзивною торговельною точкою, де можна купити східні солодощі і натуральні продукти у широкому асортименті. Це довело свято 8-го березня, коли подарункові набори з еко-чіпсами розлітались як гарячі пиріжки”.
Подарункові набори еко-чіпсів

Стартувати допомогли гранти

Коли плануєш відкривати свій бізнес завжди постає питання : де взяти гроші?

Андрій знайшов вихід, коли в 2018 році потрапив на комплексний тренінг соціального підприємництва Фонду Східної Європи.

“Я серйозно задумався про те, щоб створити виробництво з переробки плодоовочевої продукції. Ми отримали грант на купівлю обладнання. Також отримали кілька грантів від міжнародних організацій, які підтримують внутрішньо-переміщених осіб. За ці кошти купили сушильний апарат вартістю 14800 грн”.

Зараз Андрій активно виходить з домашнього виробництва у промисловий – це оренда приміщення, реєстрація, найм робітників, санітарні вимоги, реєстрація торгової марки, сертифікація продукції.

Процес сушіння ягід

“У нас вже є дві сушилки максимальної комплектації для промислового виробництва. По гранту закуповуємо ще 8”.

За програмою Фонду Східної Європи чоловік планує задіяти міні-кооператив жителів сільської місцевості, які можуть вирощувати у себе полуницю, гарбуз, кабачки, помідори, перці.

То що ж таке еко-чіпси

Еко-чіпси – це звичайні фрукти та овочі, які висушуються. Одна з фішок виробництва Андрія – помідор, який нарізається на слайси (пластинки), кладеться на агрегат і способом нагрівання прибирається волога з овоча. Продукт висихає приблизно в 10 разів, залишається тоненьке кілечко, яке не псується і може довго зберігатись.

Готові чіпси з помідора
Андрій працює з такими фруктами як яблуко банан, ківі, ананас, груша та ін. Планує також сушити кавун і хурму.
Чіпси з кавуна
“Продукти ми вирощуємо самі. Більш рідкісні фрукти беремо у постачальників, сушимо і продаємо. Це продукти без цукру та консервантів. Це дуже корисно. Багато продуктів навіть міняють свої якості, наприклад, ананас у сушеному вигляді набирає більше солоду і зникає ефект, який обпікає слизову оболонку. В продукті зберігаються всі корисні якості.

Будь-який продукт сушиться від 10 до 13 годин. За словами Андрія, у лютому цього року виготовили 10-15 кг продукції. Але із запуском нових потужностей та кооперативу – збільшать виробництво лавиноподібно.

Помідори після сушки
Дружина Андрія виготовляє пастилу в домашніх умовах і варіює різноманітні смаки: манго-яблуко, манго-ківі, манго-банан та ін. Але поки пастила не продається. Сім’я чекає обладнання, щоб можна було почати масштабне виробництво.

Еко-чіпси можна використовувати як звичайний перекус або добавку в будь-який кондитерський виріб.

“Ми називаємо їх еко-чіпсами, тому що діти дуже люблять чіпси і чимось похрустіти. Ми намагаємось їх вберегти від консервантів, якими напхані продукти. Даємо можливість отримувати смачний, солодкий, хрусткий та безпечний продукт”.

Продукція, яку виготовляє Андрій є натуральною, безпечною та обробляється екологічно чистими препаратами.

“Ми співпрацюємо з виробниками корисних добрив і використовуємо препарати як прикормку при захисті рослин, яка укріплює їх імунітет. Краще попрацювати два рази на тиждень на земельній ділянці і мати чистий продукт, ніж один раз в сезон обприскати і боятись за наслідки”.

Демократичні ціни

Представлені товари мають бути доступними, щоб більша кількість людей отримали можливість його споживати. Саме так вважає Андрій разом з дружиною.

“У нас дуже демократичні ціни: яблуко сушене – 200 грн/кг, груша – 500 грн/кг, банан – 650 грн/кг, ананас – 1000 грн/кг”.

Підприємець має на меті дати зрозуміти покупцю, що купити готовий продукт набагато ефективніше і простіше, ніж самому виготовляти, адже для цього необхідна відповідна техніка, відпрацьований технологічний процес та дуже багато часу.

Суперфуди в маленькому містечку

Сьогодні за допомогою мережі можна дізнатись будь-що. І в маленькому містечку Старобільську вже знають про правильне харчування та користь натуральних продуктів.

Еко-чіпси на полицях магазину “Велика родина”
“Дивно, але два роки тому ми намагались продавати такі товари і це не дало жодних відгуків. Зараз в магазині почались активні продажі. До нас прийшла сота частина жителів Старобільська, яка підтримує правильне харчування. Інформація розлітається з великою швидкістю і ті, хто дбає про своє здоров’я мають можливість купити продукти поруч, не чекаючи доставку з інтернет-магазинів”.
Набір чіпсів з різних фруктів

За словами Андрія, мережа переповнена домашнім виробництвом, але часто це не має ніякого відповідного підтверджуючого документу.

“Ми будемо робити сертифікований продукт, з можливістю заходити в торгові мережі. Маленькими кроками до потрібного результату”.

Плани Великої родини

Андрій назвав свій магазин Велика родина, сподіваючись, що його бізнес стане сукупністю взаємодіючих секторів, які для досягнення результату готові об’єднатись в сім’ю, де кожний виконує якісно свою роботу.

“Хочеться вийти на зарубіжний рівень, хоча б Прибалтику. Зараз ринок України дуже потенційний, щоб виробництво давало об’єм і мало рентабельність”.

Андрій мріє організувати цілісний цикл: вирощування – переробка – продаж.

“Мені сподобалось сільське господарство, я бачу величезний потенціал землі, яка може давати не лише соняшник і зерно, а і в 10 разів більше доходів”.

Чоловік разом з однодумцями активно вивчає потенціал місцевості, щоб виробник міг виростити, переробити та продати через мережу магазинів.

“Якщо працювати самому, то це не принесе ніякого результату. Маленькими кроками через пару років магазин може вирости в серйозну структуру”.

Гроші прийдуть самі

Андрій завжди мріяв відкрити магазин. Попередня робота торговим представником не приносила ніякого задоволення. То ж навіщо працювати на ненависній роботі?

“Я плюнув на все і знайшов фонд, відкрив магазин, закупив товар. Це все сталося буквально за півтора місяці. Потрібно займатись тим, що подобається і гроші самі прийдуть. Я приходжу додому з магазину с посмішкою, від мене йдуть щасливі покупці, які задоволені обслуговуванням, якістю товарів, спілкуванням”.

Андрій Жуков у своєму магазині
За словами бізнесмена, індивідуальність подачі кожного продукту не потребуватиме конкуренції. На кожну можливість знаходиться покупець.

“Сьогодні соціальне підприємництва набирає обороти. Участь підприємця в житті суспільства – важливий фактор. Це можливість людям в селі заробити на тому, що вони і так вміють класно робити”.

Виробництво Андрія вже є рентабельним та цікавим для споживачів. Чоловік сподівається, що вже до кінця року зможе вийти на рівень прибутку $1000-1500 на місяць тільки на виробництві еко-чіпсів.

Джерело: ШоТам

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...