Переселенець із Луганська Андрій Жуков виготовляє еко-чіпси. Чоловік робить їх з помідорів, а ще з банана, ківі, ананаса та груші. Ідея народилася, коли його діти підсіли на шкідливі чіпси, повідомляє видання ШоТам, передають Патріоти України.
Нині Андрій – підприємець з власним магазином, де продає східні солодощі та еко-чіпси власного виробництва.
Як міські жителі почали працювати в селі і вирощувати продукцію, що таке еко-чіпси і чи популярні вони у маленькому містечку?
У Старобільську чоловік відкрив власний магазин, де продає східні солодощі. Але основною діяльністю є виготовлення еко-чіпсів власного виробництва. Такий бізнес є новим для жителів великого міста, адже вимагає працювати на землі.
Згодом заняття перетворилось на бізнес, який приносив перший заробіток.
Коли плануєш відкривати свій бізнес завжди постає питання : де взяти гроші?
Андрій знайшов вихід, коли в 2018 році потрапив на комплексний тренінг соціального підприємництва Фонду Східної Європи.
“Я серйозно задумався про те, щоб створити виробництво з переробки плодоовочевої продукції. Ми отримали грант на купівлю обладнання. Також отримали кілька грантів від міжнародних організацій, які підтримують внутрішньо-переміщених осіб. За ці кошти купили сушильний апарат вартістю 14800 грн”.
Зараз Андрій активно виходить з домашнього виробництва у промисловий – це оренда приміщення, реєстрація, найм робітників, санітарні вимоги, реєстрація торгової марки, сертифікація продукції.
“У нас вже є дві сушилки максимальної комплектації для промислового виробництва. По гранту закуповуємо ще 8”.
За програмою Фонду Східної Європи чоловік планує задіяти міні-кооператив жителів сільської місцевості, які можуть вирощувати у себе полуницю, гарбуз, кабачки, помідори, перці.
Еко-чіпси – це звичайні фрукти та овочі, які висушуються. Одна з фішок виробництва Андрія – помідор, який нарізається на слайси (пластинки), кладеться на агрегат і способом нагрівання прибирається волога з овоча. Продукт висихає приблизно в 10 разів, залишається тоненьке кілечко, яке не псується і може довго зберігатись.
Будь-який продукт сушиться від 10 до 13 годин. За словами Андрія, у лютому цього року виготовили 10-15 кг продукції. Але із запуском нових потужностей та кооперативу – збільшать виробництво лавиноподібно.
Еко-чіпси можна використовувати як звичайний перекус або добавку в будь-який кондитерський виріб.
“Ми називаємо їх еко-чіпсами, тому що діти дуже люблять чіпси і чимось похрустіти. Ми намагаємось їх вберегти від консервантів, якими напхані продукти. Даємо можливість отримувати смачний, солодкий, хрусткий та безпечний продукт”.
Продукція, яку виготовляє Андрій є натуральною, безпечною та обробляється екологічно чистими препаратами.
“Ми співпрацюємо з виробниками корисних добрив і використовуємо препарати як прикормку при захисті рослин, яка укріплює їх імунітет. Краще попрацювати два рази на тиждень на земельній ділянці і мати чистий продукт, ніж один раз в сезон обприскати і боятись за наслідки”.
Представлені товари мають бути доступними, щоб більша кількість людей отримали можливість його споживати. Саме так вважає Андрій разом з дружиною.
“У нас дуже демократичні ціни: яблуко сушене – 200 грн/кг, груша – 500 грн/кг, банан – 650 грн/кг, ананас – 1000 грн/кг”.
Підприємець має на меті дати зрозуміти покупцю, що купити готовий продукт набагато ефективніше і простіше, ніж самому виготовляти, адже для цього необхідна відповідна техніка, відпрацьований технологічний процес та дуже багато часу.
Сьогодні за допомогою мережі можна дізнатись будь-що. І в маленькому містечку Старобільську вже знають про правильне харчування та користь натуральних продуктів.
За словами Андрія, мережа переповнена домашнім виробництвом, але часто це не має ніякого відповідного підтверджуючого документу.
“Ми будемо робити сертифікований продукт, з можливістю заходити в торгові мережі. Маленькими кроками до потрібного результату”.
Андрій назвав свій магазин Велика родина, сподіваючись, що його бізнес стане сукупністю взаємодіючих секторів, які для досягнення результату готові об’єднатись в сім’ю, де кожний виконує якісно свою роботу.
“Хочеться вийти на зарубіжний рівень, хоча б Прибалтику. Зараз ринок України дуже потенційний, щоб виробництво давало об’єм і мало рентабельність”.
Андрій мріє організувати цілісний цикл: вирощування – переробка – продаж.
“Мені сподобалось сільське господарство, я бачу величезний потенціал землі, яка може давати не лише соняшник і зерно, а і в 10 разів більше доходів”.
Чоловік разом з однодумцями активно вивчає потенціал місцевості, щоб виробник міг виростити, переробити та продати через мережу магазинів.
“Якщо працювати самому, то це не принесе ніякого результату. Маленькими кроками через пару років магазин може вирости в серйозну структуру”.
Андрій завжди мріяв відкрити магазин. Попередня робота торговим представником не приносила ніякого задоволення. То ж навіщо працювати на ненависній роботі?
“Я плюнув на все і знайшов фонд, відкрив магазин, закупив товар. Це все сталося буквально за півтора місяці. Потрібно займатись тим, що подобається і гроші самі прийдуть. Я приходжу додому з магазину с посмішкою, від мене йдуть щасливі покупці, які задоволені обслуговуванням, якістю товарів, спілкуванням”.
“Сьогодні соціальне підприємництва набирає обороти. Участь підприємця в житті суспільства – важливий фактор. Це можливість людям в селі заробити на тому, що вони і так вміють класно робити”.
Виробництво Андрія вже є рентабельним та цікавим для споживачів. Чоловік сподівається, що вже до кінця року зможе вийти на рівень прибутку $1000-1500 на місяць тільки на виробництві еко-чіпсів.
Якщо і переїздити кудись жити, так це до країни, з високим індексом щастя. Одним з найвищих таких показників у світі може похвалитись Швейцарія, і зараз країна пропонує вигідні умови переміщення, передають Патріоти України. Як пише видання Express, шве...
В Україні суттєво здешевшала морква. Насьогодні виробники відвантажують її по 15-23 грн/кг, що в середньому на 21% дешевше, ніж тижнем раніше. Основна причина – сезонне збільшення пропозиції на тлі досить стриманого попиту. Відповідно, незабаром ціни н...