Facebook-медицина від Уляни Супрун: В. о. міністра розповіла про небезпеку інсульту

У світі щохвилини інсульт стається у 32 людей.

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про неймовірну небезпеку інсульту. За її словами, він може статися у кожної третьої людини, передають Патріоти України.

"У світі щохвилини інсульт стається у 32 людей, 11 людей помирає від інсульту. Зараз на нашій планеті живуть 80 мільйонів людей, які пережили інсульт, 50 мільйонів з яких мають стійкі неврологічні порушення, такі як слабкість руки чи ноги, розлади мови, зору чи рівноваги", - пише Супрун у Facebook.

Експерт наголошує, що інсульт залишається однією з основних причин смерті і функціональної неспроможності й у Європі. Якщо не буде глобальних змін у профілактиці і лікуванні інсульту, його обтяжливість не зменшиться. Супрун наголошує, що проблему поглиблює також факт, що за прогнозами, кількість людей похилого віку до 2050 року збільшиться на 35%.

Медик розповіла про план дій боротьби з інсультом, який нещодавно представили у Європі на 2018–2030 роки.

"Це своєрідна базова "дорожня карта" з цілями та науково обґрунтованими настановами щодо профілактики та допомоги в разі інсульту", - пише експерт.

Які цілі має бути досягнуто:

- Зменшити на 10% абсолютне число інсультів.

- Лікувати понад 90% всіх пацієнтів з інсультом в Європі в спеціалізованих інсультних блоках.

- Розробити національні плани боротьби з інсультом, що охоплюють весь ланцюг надання допомоги — від первинної профілактики до життя після інсульту.

- Повністю впровадити національні стратегії з мультисекторальних втручань в сфері охорони здоров'я. До них відносяться, до прикладу, заохочення до здорового способу життя чи вплив на соціально-економічні та освітні фактори, які підвищують ризик інсульту.

За словами Супрун, МОЗ України також розпочало підготовку плану дій щодо інсульту в Україні. Найближчим часом розпочнеться активна робота над розробкою та втіленням необхідних кроків.

"Втім, зміни потрібні не лише в стратегії чи розробці політик. Кожен особисто може суттєво знизити ризики інсульту, якщо піклуватиметься про своє здоров'я. Адже близько 90% випадків всіх інсультів зумовлені факторами ризику, на які ми можемо ефективно впливати. Ці чинники не можна ігнорувати — що довше нічого не робити для профілактики, то важчими будуть наслідки", - наголосила медик.

У світі майже половина всіх інсультів пов'язана з артеріальною гіпертензією, близько 1/3 - з недостатньою фізичною активністю, близько 1/4 - з поганим харчуванням, більше 1/4 - з надмірним рівнем холестерину, до 1/5 - з ожирінням, до 1/10 - з курінням і до 1/10 - з миготливою аритмією.

Про інсульт є безліч міфів. Наприклад, що для лікування необхідні крапельниці або що порушення, спричинені інсультом, поступово зникнуть самі по собі. Але це не так.

Важливо усвідомлювати, що інсульту можна уникнути! У той же час при перших ознаках інсульту слід негайно викликати екстрену медичну допомогу.

Це ще не кінець! Кліматологиня попередила українців про нові бурі з пилом із Сахари

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:45

Пил із Сахари, що долітає до України, рідкісне явище, але воно підпорядковується атмосферній циркуляції. Влітку українцям варто очікувати його повернення. Про це в ефірі телемарафону заявила кліматологиня, фахівчиня в галузі зміни клімату та довгострок...

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...