Фантастичний ефект! Що буде, якщо люди повністю відмовляться від м'яса - відповідь учених вражає

Ліквідація всього тваринництва протягом наступних 15 років може скоротити щорічні викиди парникових газів на 68%. На думку науковців, усунення масового виробництва м'яса має бути таким самим пріоритетом, як і відмова від використання викопного палива. Про це свідчать результати спільного дослідження професора молекулярної та клітинної біології Каліфорнійського університету в Берклі Майкла Ейзена та Патріка Брауна, почесного професора біохімії Стенфордського університету й генерального директора Impossible Foods Inc., компанії, яка продає продукти на рослинній основі, передають Патріоти України.

За словами вчених, відмова від тваринництва поверне Землі 30% її рослинності. Ейзен та Браун запропонували людству швидше перебудувати своє харчування. Під час досліджень науковці виявили, що збільшення лісової, пасовищної та ґрунтової біомаси вплине на глобальне потепління, як і скорочення щорічних глобальних викидів CO2.

Експерти пропонують протягом 15 років відмовитися від м'яса. "Припинення тваринництва має унікальний потенціал для значного зниження атмосферних рівнів усіх трьох основних парникових газів, що необхідно для запобігання кліматичній катастрофі", – сказав Ейзен, який також є дослідником Медичного інституту Говарда Хьюза (HHMI) Каліфорнійського університету в Берклі.

"Ліквідація тваринництва здійснить швидший і більший вплив протягом наступних 20-50 років, що є критичним вікном для запобігання кліматичній катастрофі", – сказав Браун, порівнюючи свою ідею з іншими шляхами зниження викиду парникових газів.

Відомо, що обидва вчені не їдять м'яса. Зокрема, Ейзен став вегетаріанцем після того, як переконав себе у згубному впливі тваринництва на світовий клімат. Браун заснував Impossible Foods у 2011 році з тих самих причин, почав продавати Impossible Burger у 2016 році і нещодавно випустив "курячі" нагетси на рослинній основі і такі самі продукти зі "свинини".

"Насправді, я роками говорив, що заміна худоби в глобальній продовольчій системі поверне час назад у питанні змін клімату", – сказав Браун. Він зазначив, що більшість нещодавніх досліджень впливу тваринництва на клімат були зосереджені на дії викидів метану від самих тварин та їхнього гною, проте за останній рік дві доповіді стосувалися іншого аспекту тваринництва: потенціалу пасовищ для відновлення рослинності та усунення вуглецю з атмосфери.

Незважаючи на те, що сьогодні на тваринництво припадає близько 16% щорічних викидів парникових газів, за деякими оцінками, близько однієї третини всього вуглекислого газу, який люди викинули в атмосферу з моменту зародження тваринництва, є результатом розчищення земель для тварин, випасу худоби та вирощування кормів для них.

Відмова від тваринництва допоможе уповільнити зміну клімату. Науковці наголосили, що йдеться не тільки про велику рогату худобу, але й про всіх тварин і птахів, яких вирощують для їжі. "15-річна поетапна відмова від м'яса не є чимось нереальним – за цей час багато що можна здійснити", – сказав Ейзен.

Фахівці звернули увагу, що продукти тваринного походження відіграють ключову роль у харчуванні в більшості країн, проте забезпечують лише близько 18% калорій. На основі свого досвіду роботи з Impossible Foods, Браун сказав: "Є переконливі докази того, що тваринництво можна замінити, не вимагаючи від любителів м'яса йти на компроміс". Обидва науковці сподіваються, що їхнє дослідження підштовхне політиків до розгляду скорочення або ліквідації тваринництва – ледь згаданого в останньому звіті МГЕЗК (Міжурядової групи експертів зі зміни клімату) – як важливого варіанта скорочення викидів парникових газів. "Я сподіваюся, що інші, зокрема і підприємці, науковці та глобальні політики, визнають, що це шанс, який є у людства, щоб змінити траєкторію зміни клімату", – сказав Браун.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...