Генетики попереджують: Пластикові чайники можуть бути смертельно небезпечними

На думку вчених, ембріональний період відіграє вирішальну роль. Фахівці вважають, що саме з епігенетичними змінами в ДНК і пов'язані в основному захворювання людини.

Генетик пояснив, чому пластикові електрочайники смертельно небезпечні - вони можуть отруїти внутрішньоутробно дітей і погано впливають на здоров'я дорослих, передають Патріоти України.

Вчені провели серію експериментів про те, як малі дози отрути, що потрапили в організм вагітної жінки, позначаються на здоров'ї дитини. Як пише «Доктор Пітер», за словами завідувача лабораторією молекулярної цитогенетики розвитку ссавців ІЕМа, керівника наукової групи Євгена Паткіна, у плода відбуваються епігенетичні зміни, які можуть проявитися у вигляді серйозної хвороби в дорослому віці.
Вчені з'ясували, що токсиканти, які потрапляють в організм в невеликих кількостях з навколишнього середовища, запускають процеси, здатні згодом привести до серйозних порушень здоров'я. Причому, якщо отрута надходить в організм дитини в ранньому дитинстві або під час внутрішньоутробного розвитку, захворіти людина може вже в досить зрілому віці.
Євген Паткін розповів, які речовини здатні робити такий вплив на організм. «Для епігенетичних змін не потрібно сильного впливу на організм - досить, скажімо, прийому їжі, що містить важкі метали, або води з пластикової пляшки, куди потрапляє незначна кількість бісфенолу. Офіційно вміст отрути буде в межах санітарних норм - мутацій він не викличе, а епігенетичні зміни - безумовно. До речі, бісфенол активніше виділяється при нагріванні - значить, необхідно викинути пластикові електрочайники і не розігрівати дитяче харчування в пластикових пляшках», - заявив фахівець.
При цьому Паткін підкреслив, що важливо саме здоров'я матері майбутньої дитини. «У чоловіка сперматогенез триває протягом усього життя, і якщо в якийсь період він переніс, наприклад, дію отрути або радіації, то через деякий час його сперма "очиститься". А у жінки все яйцеклітини закладені при народженні, і якщо вони постраждали, то такими залишаться, мабуть, назавжди», - сказав він.
На думку вчених, ембріональний період відіграє вирішальну роль. Фахівці вважають, що саме з епігенетичними змінами в ДНК і пов'язані в основному захворювання людини. У науці з'явився новий напрям - вивчення фетальних (тих, що розвинулися внутрішньоутробно) причин «дорослих» захворювань. Лікарі розраховують, що, зрозумівши епігенетичні механізми захворювань, можна знайти нові ефективні способи лікування.

Вчені розповіли, до якого максимального віку можуть дожити люди

четвер, 18 квітень 2024, 8:24

Люди споконвіку намагалися вигадати спосіб боротьби зі старінням та смертю. Тому протягом історії максимальна тривалість життя постійно зростала завдяки покращенню умов життя, медицині та гігієні, передають Патріоти України. Проте й досі наукова спіль...

Врятувати не вдалося: Наречена трагічно загинула на власному весіллі

четвер, 18 квітень 2024, 7:59

Новоспечена дружина трагічно загинула на власному весіллі всього через декілька годин після того, як сказала "так".Про це пише Daily Star, передають Патріоти України. 38-річна Елісанжела Газано впала в басейн після того, як, як повідомляється, танцюва...