Герої билися до останньої можливості, здаватися живим ніхто не збирався: Останній бій УПА, 14 квітня 1960 року

Завдяки Марії Пальчак, котра єдина, вижила (дивом - важкопоранена, потім у таборах) ця героїчна сторінка "останніх лицарів лісу" стала відома нащадкам

Божиківський ліс на Тернопільщині став свідком останнього відчайдушного бою загону відчайдушних патріотів з московськими карателями. Патріоти України пропонують ознайомитись з публікацією, котра до роковин з’явилась на сторінці Національний Корпус Львівщина v.2.0 у Фейсбук.

"Троє відчайдушних повстанців: колишній член Подільського проводу ОУН Петро Пасічний, його дружина Марія Пальчак та Олег Цетнарський не склали зброї після смерті Романа Шухевича 1950 р. та захоплення Василя Кука 1954-го.
Підпільники переховувалися на межі сучасних Тернопільської та Івано-Франківської областей, займаючись націоналістичною пропагандою та акціями прямої дії проти окупаційних установ. В надзвичайно скрутних умовах вони передруковувало твори ідеологів визвольного руху та поширювали ці матеріали на місцях.
В жовтні 1959 р. на слід українських повстанців вийшов лейтенант КДБ, який був оперативно ліквідований.
Після знищення представника окупаційної влади репресивний апарат активізував пошуки повстанської групи.
12 квітня більше двох сот співробітників КДБ розпочали масштабну операцію проти 3 відважних українських підпільників.
14 квітня під час прочісування місцевості окупанти виявили повстанців.
В лісаз Бережанщини розпочався один із останніх боїв УПА.
Оточені підпільники категорично відмовились здаватися ворогу живими.
Розпочалася перестрілка, один з КДБістів був поранений. Врешті, важко поранені вояки УПА наклали на себе руки, щоб не потрапити в полон системи.
Петро Пасічний та Олег Цетнарський стікаючи кров'ю, застрелились.
Марії Пальчак не вдалося покінчити із життям: куля влучила в голову, пройшовши у 7 міліметрах від мозку.
Згодом вона стала політв'язнем режиму, відбувши 15 років концтаборів.
Марії Пальчак пощастило дожити до краху радянської окупації. Вона ще побачила незалежну Україну, відійшовши у вічність 1998 року.
Мужність, відвага та самопосвята останніх бійців УПА сьогодні є джерелом натхнення для сучасних продовжувачів їхньої величної справи.
Вражаюча стійкість і безкомпромісність цих Велетів Духу не може не захоплювати.

Пам'ятаємо, пишаємось!"

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...