Глобальне винищення переносників страшної хвороби: Американці вивели трансгенний гриб-вбивцю

Вчені з Мерілендського університету в Коледж-Парку і Дослідницького інституту в Буркіна-Фасо провели випробування генномодифікованого гриба Metarhizium pingshaense, який здатен знищувати малярійних москітів. Висновки опубліковані в профільному журналі Science, зазначають Патріоти України.

Так, в умовах, наближених до реальних, гриб скоротив популяцію стійких до інсектицидів москітів до критичної. Останні тести показали, що швидкість знищення рознощиків хвороби трансгенним грибом вище, ніж швидкість їх розмноження, що дає небачені до цього результати.

"Жоден спосіб контролю малярії не просунувся так далеко до польових випробувань, як наш. Ця стаття створює прецедент і знаменує собою великий крок вперед для цього і інших трансгенних методів", - сказав провідний автор роботи Брайан Ловетт (Brian Lovett).

Гриб Metarhizium pingshaense володіє патогеном, який повільно вбиває комах в дикій природі. Його використовували для боротьби з сільськогосподарськими шкідниками. Вчені вибрали штам гриба, характерний для москітів, і з'єднали його з токсином, який вбиває цих комах набагато швидше.

Токсин під назвою "гібрид" (Hybrid) фахівці отримали з отрути мигаломорфних павуків Hadronyche versuta. Його використання схвалив Агентство з охорони навколишнього середовища США (EPA). Для зміни ДНК гриба вчені використовували бактерії. Вони не тільки змінили токсин, що виділяється, але і перенастроїли час його виділення. Зазвичай гриб продукує його для захисту, коли "відчуває", що знаходиться у ворожому середовищі, однак його модифікована версія розпізнає москіта і проникає в кутикулу, щоб потім випустити токсин. При цьому гриб не є небезпечним для інших комах, що підтвердили додаткові тести.Щоб перевірити ефективність трансгенного Metarhizium pingshaense, автори провели експеримент. У Буркіна-Фасо вони побудували екрановану структуру під назвою MosquitoSphere. У ній зберігалися умови, наближені до реальних, які дозволяли комахою підтримувати чисельність популяції. У кожну з трьох камер дослідники запустили тисячу дорослих самців і 500 самок. Усередині висіли чорні бавовняні листи, покриті кунжутним маслом. У першій камері масло змішали з модифікованим грибом, в другій - з дикою версією гриба, в третій масло залишили без змін. За життям колоній автори спостерігали протягом 45 днів. Після цього вони підвели підсумок: в третій камері залишилося 1 396 москітів, у другій - 455, в першій - 13.

Брайан Ловетт пояснив, що тієї кількості особин, яке залишилося в першій камері, недостатньо, щоб відновити колонію. Генномодифікований гриб діяв однаково як на звичайних москітів, так і на резистентних до інсектицидів. Наступним кроком стануть випробування в місцевому поселенні.

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...