Грошей не вистачає: Стало відомо, які плани в українських біженців у Польщі та Молдові

Уже два роки минуло від початку війни, і українські біженці, які влаштувалися в Польщі та Молдові, все ще стикаються з непростими викликами. Для багатьох із них фінансів не вистачає навіть на базові потреби. Про це повідомили в дослідженні Норвезької ради у справах біженців, передають Патріоти України.

У рамках дослідження було опитано понад 1100 осіб. Отримані результати свідчать про наростаючу потребу в посиленні підтримки для тих, хто втік від війни.

Зокрема, дослідження показало, що в Молдові:

  • покладаються на гуманітарну допомогу як основне джерело доходу 71% респондентів;
  • не можуть задовольнити основні потреби, незважаючи на отримання допомоги — 37%;
  • висловлюють невпевненість у своєму майбутньому — 43% опитаних.

Аналогічна картина спостерігається і в Польщі:

  • робота є джерелом доходу у 58% опитаних;
  • з них не отримують достатнього доходу для себе і своїх домогосподарств — 80%;
  • мають невпевненість у своєму майбутньому — 44%.

У матеріалі наголошується, що біженці з України, особливо літні, прагнуть пристосуватися до нового життя в сусідніх європейських країнах. Скорочення фінансування створює реальні ризики: вразливі біженці можуть зіткнутися з додатковими труднощами, включно з бідністю та необхідністю знову змінювати місце проживання

Як живуть біженці в Польщі та Молдові

Більшість тих, хто покинув Україну, становлять жінки, діти та літні люди. 57% опитаних у Польщі та 48% у Молдові вже понад 18 місяців проживають далеко від своїх домівок, рідних і друзів.

У 2023 році більшість учасників опитування спиралася на заощадження, однак у 2024 році цей показник помітно скоротився, водночас зберігаючись як основне джерело доходу для 29% опитаних.

"Оскільки в українських біженців у Молдові закінчуються заощадження, вони все більше покладаються на гуманітарну підтримку для задоволення своїх основних потреб. Це особливо тривожний висновок на тлі, коли фінансування гуманітарної допомоги в Молдові скорочується", — зазначають автори дослідження.

Респонденти в Польщі висловили намір повернутися в Україну найближчим часом через такі проблеми:

  • відсутність достатнього доходу для утримання себе та своїх домогосподарств (41%);
  • неможливість більше жити у своєму тимчасовому житлі (30%).

Понад половина біженців, які перебувають у Польщі (55%), також висловили тривогу з приводу свого юридичного статусу і можливості примусового повернення.

У Молдові основний мотив, через який біженці висловлюють бажання повернутися в Україну, полягає в неможливості задоволення своїх основних потреб (38%).

У Москві палає і валиться завод, під руїнами можуть бути люди (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 1:45

У Москві масштабна пожежа охопила завод із виробництва штучного каменю. . Горять три поверхи. Площа займання становить 2500 м², повністю обвалився дах будівлі, повідомляють росЗМІ. Надзвичайній ситуації надано другий ранг складності. . Для гасіння по...

"Бабуся" не дуже відрізнялася від сучасних: Обличчя неандертальки, яка жила 75 000 років тому (фото)

четвер, 2 травень 2024, 23:12

Британські археологи представили плід своєї довгої роботи – реконструйоване обличчя неандертальської жінки, яка померла 75000 років тому. Про це повідомляє видання "ScienceAlert", передають Патріоти України. Череп знайшли у 2018 році в печері Шанідар і...