Грошей не вистачає: Стало відомо, які плани в українських біженців у Польщі та Молдові

Уже два роки минуло від початку війни, і українські біженці, які влаштувалися в Польщі та Молдові, все ще стикаються з непростими викликами. Для багатьох із них фінансів не вистачає навіть на базові потреби. Про це повідомили в дослідженні Норвезької ради у справах біженців, передають Патріоти України.

У рамках дослідження було опитано понад 1100 осіб. Отримані результати свідчать про наростаючу потребу в посиленні підтримки для тих, хто втік від війни.

Зокрема, дослідження показало, що в Молдові:

  • покладаються на гуманітарну допомогу як основне джерело доходу 71% респондентів;
  • не можуть задовольнити основні потреби, незважаючи на отримання допомоги — 37%;
  • висловлюють невпевненість у своєму майбутньому — 43% опитаних.

Аналогічна картина спостерігається і в Польщі:

  • робота є джерелом доходу у 58% опитаних;
  • з них не отримують достатнього доходу для себе і своїх домогосподарств — 80%;
  • мають невпевненість у своєму майбутньому — 44%.

У матеріалі наголошується, що біженці з України, особливо літні, прагнуть пристосуватися до нового життя в сусідніх європейських країнах. Скорочення фінансування створює реальні ризики: вразливі біженці можуть зіткнутися з додатковими труднощами, включно з бідністю та необхідністю знову змінювати місце проживання

Як живуть біженці в Польщі та Молдові

Більшість тих, хто покинув Україну, становлять жінки, діти та літні люди. 57% опитаних у Польщі та 48% у Молдові вже понад 18 місяців проживають далеко від своїх домівок, рідних і друзів.

У 2023 році більшість учасників опитування спиралася на заощадження, однак у 2024 році цей показник помітно скоротився, водночас зберігаючись як основне джерело доходу для 29% опитаних.

"Оскільки в українських біженців у Молдові закінчуються заощадження, вони все більше покладаються на гуманітарну підтримку для задоволення своїх основних потреб. Це особливо тривожний висновок на тлі, коли фінансування гуманітарної допомоги в Молдові скорочується", — зазначають автори дослідження.

Респонденти в Польщі висловили намір повернутися в Україну найближчим часом через такі проблеми:

  • відсутність достатнього доходу для утримання себе та своїх домогосподарств (41%);
  • неможливість більше жити у своєму тимчасовому житлі (30%).

Понад половина біженців, які перебувають у Польщі (55%), також висловили тривогу з приводу свого юридичного статусу і можливості примусового повернення.

У Молдові основний мотив, через який біженці висловлюють бажання повернутися в Україну, полягає в неможливості задоволення своїх основних потреб (38%).

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...