6 жовтня велике церковне свято, пов'язане з Іоаном Хрестителем. Народні прикмети та забобони на цей день


6 жовтня православна церква згадує Зачаття пророка та Предтечі Господнього Іоана Хрестителя.

Іоан Хреститель найбільш шанований християнський святий після Діви Марії. Пророк Божий народився неподалік Єрусалиму у священика Захарія та праведної Єлизавети, які виконували всі заповіді та роками молили Бога аби дарував їм дитя.

Про майбутню появу сина, Захарій дізнався під час служіння у храмі. Йому явився Ангел, за християнськими переказами.

"Не бійся, Захаріє, твоя молитва вислухана. Дружина твоя, Єлизавета, породить тобі сина. І ти даси йому ім'я Іоан", - сказав посланець Бога.

Захарій не повірив його словам.

"Я – Гавриїл, що стою перед тобою і посланий благовістити тобі це. Ти будеш німим до дня народження, бо не повірив словам моїм", - відказав Архангел.

Пророцтво Гавриїла виповнилося і Єлизавета народила майбутнього Хрестителя Ісуса Христа. Іоан виріс у дикій пустелі, де готувався до великого служіння. У 30-річному віці він перестав бути відлюдником та вийшов проповідувати єврейському народові. Розповідав людям про покаяння і необхідність хрещення для відпущення гріхів. Згодом хрестив Спасителя на річці Йордан.

Іоан Предтеча був страчений під час правління царя Ірода Антипа. Спершу святого ув'язнили, бо критикував правителя за відмову від законної дружини і життя з Іродіадою – жінкою свого троюрідного брата. У подальшому донька Іродіади умовила Ірода убити Іоана. Святому відрубали голову.

Сьогодні за церковним календарем відзначають , Предтечі Ісуса Христа. Наші предки із дня зачаття Іоана Хрестителя чекали на настання значних холодів. Казали: "На Предтечу – тулися до печі".

Вважалося, що до свята вже потрібно заготовити дрова, хмиз або комиш – для опалення домівки. 6 жовтня люди вже намагалися не проводити заготівельних робіт. Вважали їх передвісником проблем.

Наші предки були переконані, що 6 жовтня не можна скаржитися та згадувати власні біди. Той, хто на Іоана говорить про проблеми й нещастя, ніколи їх не позбудеться, казали люди. Натомість вірили, що щастя очікує на мовчазних людей.

Прикмети 6 жовтня:

- зайці рано нагуляли жиру – буде холодна й сніжна зима;

- білка мостить гніздо високо – на теплу зиму. Низько – на люту;

- мало грибів – зима буде суворою;

- кішка вмивається лівою лапою – до поганої погоди, правою – до хорошої;

- зима скоро настане, якщо цього дня почуєте крик гусей, які відлітають на південь.

Суд виправдав чоловіка за водіння в нетверезому стані: Що сталося

вівторок, 23 квітень 2024, 20:50

Суд у Бельгії виправдав чоловіка, якого звинувачували у водінні в нетверезому стані – у його крові виявили алкоголь, однак бельгієць його не вживав. Річ у тім, що організм чоловіка сам виробляє спиртовмісні сполуки. Про це розповідає The Guardian, пере...

В Україні батька сімох дітей визнали ухилянтом

вівторок, 23 квітень 2024, 20:30

В Україні чоловіка, який є батьком сімох неповнолітніх дітей, суд визнав винним в ухиленні від мобілізації. Йому присудили три роки арешту, який замінили на два роки іспитового терміну. Про таке рішення суду Полтавської області йдеться у матеріалах спр...