"Я на все життя запам'ятала дівчину з сумочкою з людської шкіри", - врятована з гетто Лідія Корнєєва

Врятована з Іллінецького гетто, створеного в період німецької окупації в Вінницькій області, ізраїльська письменниця Лідія Корнєєва розповіла історію про те, як у повоєнний час побачила дівчину з сумочкою з людської шкіри, передають Патріоти України.

У ефірі програми "Право на владу" в четвер, 7 жовтня, вона зазначила, що цей епізод запам'ятала на все життя. Він стався вже після війни. За словами Корнєєвої, тоді усі поверталися додому – і солдати, і ті, хто був за кордоном, зокрема у Німеччині. Одного дня Лідія з друзями грала на Червоній площі в Іллінцях і повз них пройшла красива дівчина у білому платті, на підборах і з сумочкою.

"Вони йшла і грала білою сумочкою з золотим ланцюжком. Чи то гарний настрій був у неї, чи то вона хотіла привернути увагу, не знаю й зараз. Але ми всі завмерли. Не від краси, а від того, що вона несла сумочку з людської шкіри. Містечко маленьке, там всі один одного знали. І ось цей образ дівчини з сумочкою з людської шкіри, я запам'ятала на все життя", – поділилася жінка.
"Я хочу, щоб не були символом України ті, хто вбивав, грабував і своїх і чужих. Я хочу, щоб символом України стали такі, як бабуся і мама Олени Іванівни Слободяник. Ті, хто рятував євреїв", – розповіла вона.

Олена Слободяник – онучка і дочка праведників світу. Так офіційно називають тих, хто рятував євреїв під час Голокосту. Її сім'я врятувала Корнєєвих, коли вони бігли з гетто. Лідії тоді було всього чотири роки. Вони переховувалися рівчаками, сиділи в заметах взимку, їли сніг. За словами Корнєєвої, їй було соромно навіть попросити у матері хліб, тому що його просто не було. Їх пускали українські родини тільки тоді, коли батько, який був кравцем, міг щось пошити: спідничку чи сукню.

У прямому ефірі програми Олена Слободяник отримала з рук посла Ізраїлю в Україні свідоцтво про визнання її родичів праведниками світу. Цього визнання для сім'ї Слободяник домоглася саме Лідія Корнєєва. "Їх імена будуть викарбувані на алеї праведників Яд Вашем", – запевнив посол.

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...