Як можна "розтікатися мислю по древу": Авраменко пояснив походження дивного фразеологізму

Мабуть більшість із нас чули фразеологізм "розтікатися мислю по древу", але не кожен знає його значення, а тим паче - походження. Про цікавий нюанс, який пояснює такий здавалось би дивний вираз, розповів відомий мовознавець Олександр Авраменко, передають Патріоти України.

Так, мовознавець розповів, що "розтікатися мислю по древу" - це надто багато, детально про щось розповідати, бути багатослівним. "Але ж цікаво – до чого тут мисль і до чого тут древо", - зауважує Авраменко і розповідає історію фразеологізму.

Цей вислів взятий зі знаменитого "Слова про похід Ігорів", який всі ми вивчали в школі. На початку твору згадується талановитий співець Боян, який "як хотів кому пісню творити, розтікався мислю по древу, сірим вовком по землі, сизим орлом під хмарами".

І саме тут і криється розгадка фразеологізму. "Якщо знати, що в давнину мислю називали білку, то все стає на свої місця. Боян так майстерно вмів співати, як білка бігає по дереву – ніхто краще за неї цього не вміє робити – як вовк по землі і орел літкає під хмарами", - зазначає Авраменко.

Саме звідси походять слова "мисливець" і "мисливство", - буквально це людина, яка полює на білку, - додає мовознавець.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...