"Якщо 50% повернуться - це вже буде непогано": Демограф висловився про міграційні втрати України

Міграційні втрати України внаслідок повномасштабного вторгнення Росії є дуже великими. Чим довше триватиме війна, то менше біженців повернуться додому. Про це в інтерв'ю "Вечірньому Києву" розповів Олександр Гладун заступник директора Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, передають Патріоти України.

"Велика проблема у зв’язку з міграцією. Якщо 50% повернуться — це вже буде непогано. Причому ми прогнозуємо, що будуть після війни зустрічні потоки міграційні. Тобто частина жінок з дітьми повернуться, а можливо, частина чоловіків поїдуть до жінок, туди. Після того, як знімуть заборони щодо в’їзду-виїзду", – сказав демограф.

За словами Гладуна, прогноз, який роблять українські фахівці, відрізняється від того, який роблять міжнародні організації, зокрема МВФ. Останні виходять із того, що більшість біженців повернуться. Україна ж виходить із того, що охочих повернутися буде не так багато і "демографічна ситуація буде погіршуватись", – зазначив він. На його думку, на початок 2037 року в Україні в кордонах 1991 року проживатимуть щонайбільше 30,5 млн людей.

У свою чергу демографка Елла Лібанова раніше казала, що, за найбільш оптимістичним прогнозом, за 10 років в Україні в кордонах 1991 року проживатимуть не більш як 35 млн людей. На її думку, Україна й через 10 років буде бідною країною, а мільйони чоловіків у разі відкриття кордонів виїдуть до своїх жінок.

Була розбита губа, синці та кров: Спливли нові подробиці смерті чоловіка в ТЦК Кривого Рогу

четвер, 9 травень 2024, 11:28

Рідні померлого в Саксаганському районному ТЦК Кривого Рогу чоловіка приїздили до моргу на упізнання його тіла. Вони кажуть, що воно в синцях і крові. Про це пише "Суспільне". Як розповіла мати померлого Тетяна Зайцева, жодних документів про смерть син...

Відмова від повістки та неявка до ТЦК: В Україні підняли штрафи для ухилянтів

четвер, 9 травень 2024, 10:28

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроект №10379 про посилення відповідальності за військові правопорушення. Який, зокрема, в кілька разів підвищує штрафи для ухилянтів. Таким чином, сьогодні відповідний законопроект парламентарі ух...