Якщо немає грошей - помирай? В Україні хочуть змусити пацієнтів доплачувати за медичні послуги

До кінця року в Україні має запрацювати механізм співоплати за медичні послуги. Він передбачає внесення пацієнтом доплати, якщо той хоче отримати допомогу не від звичайного, а від хорошого лікаря. Про це повідомив у Фейсбуці народний депутат, голова Комітету з питань здоров'я нації, голова тимчасової робочої групи з питань реформування системи охорони здоров'я Михайло Радуцький, передають Патріоти України

За словами нардепа, це нововведення він обговорив 11 березня з Беном Зіннерітом, директором Офісу охорони здоров'я Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Радуцький нагадав, що в 2017 році був прийнятий закон про державні фінансові гарантії. "Деякі політики-популісти під гаслом безкоштовної медицини домоглися вилучення пункту про співоплату із законопроекту. За чотири роки впровадження медичної реформи ми побачили, що цей крок був помилковим", - заявив парламентарій.

Він стверджує, що рівень неофіційних платежів у галузі охорони здоров'я становить 95 млрд грн. При цьому Національній службі здоров'я України (НСЗУ) не вистачає грошей для повного фінансування програми медичних гарантій. Саме приблизно цієї суми в 95 млрд грн і не вистачає.

"Виникає питання - як вивести ці кошти з тіні? Один з механізмів - співоплата. Ми пропонуємо ввести її для тих послуг, які не входять до гарантованого державою пакета. Наприклад, громадянин хоче, щоб його оперував відомий хірург. НСЗУ платить за проведення операції, а пацієнт доплачує різницю між тарифами звичайного хірурга і відомого професора. Сьогодні цей механізм працює нелегально. Пацієнт просто домовляється з лікарями і платить за операцію в конверті. Ми хочемо легалізувати співоплату: чітко визначити, за які послуги платить держава, за які у пацієнта є можливість доплатити. Цей крок дозволить провести детінізацію ринку неформальних послуг", - вважає Радуцький.

Він повідомив, що в Комітеті з питань здоров'я нації створено робочу групу для обговорення питань страхової медицини. До неї вже приєдналися представники НСЗУ, Національного банку України, керівники комунальних і приватних медичних установ, професійних об'єднань страхових компаній. Один із законопроектів, які обговорює група, якраз стосується співплатежів і доплат.

"Запропонував USAID приєднатися до робочої групи, надати технічну та експертну допомогу у впровадженні співплатежів. Також до робочої групи швидше за все приєднаються представники Світового банку та ВООЗ", - пише Радуцький.

Дані всіх жінок від 17 до 60 років внесуть до реєстру військовозобов'язаних

четвер, 2 травень 2024, 18:22

В Україні до єдиного реєстру військовозобов'язаних вноситимуть дані не лише чоловіків, а й жінок. Далі всю інформацію зіставлятимуть - чи є громадянин призовником, військовозобов'язаним чи резервістом. І якщо особа не має такого статусу, то ці дані вид...

"Намагаються ускладнити життя": Юрист назвав категорію українців за кордоном, на яких спрямовані основні обмеження від МЗС

четвер, 2 травень 2024, 17:30

Обмеження, які ввело Міністерство закордонних справ України на оформлення документів за кордоном, насамперед стосуються чоловіків, які незаконно виїхали з країни. Таким чином влада намагається ускладнити життя ухилянтам, передають Патріоти України. Про...