Яку максимальну температуру зможе витримати людина: Вчені зробили прогноз

Вчені визначили показник верхньої критичної температури тіла, при якій людина може нормально функціонувати. Пороговий показник становить в середньому +40+50 °C, передають Патріоти України.

Дослідження було проведено професором-фізіологом Льюїсом Хелсі та його колегами з Рогемптонського університету (University of Roehampton) в Лондоні. Деталі розповіло видання Express.

З підвищенням температури навколишнього середовища тіло починає витрачати все більше енергії, щоб підтримувати оптимальний показник.

"Ми провели роботи щодо визначення діапазону температур, при яких організм функціонує з точки зору мінімальної швидкості метаболізму та, отже, низьких витрат енергії", – розповів професор Хелсі.

Попередні дослідження проводилися у природніх умовах: наприклад, люди клали цеглу у спеку або просто відпочивали на пляжі. Добровольці визначали вплив на організм температури навколишнього середовища при максимальному показнику +50 °C. Результати експерименту будуть корисні для визначення умов праці, у медичній та спортивній сферах тощо.

"Це дослідження дає фундаментальні знання про те, як ми реагуємо на зміну температури. Нижня межа так званої термонейтральної зони тіла, в якій організм не потребує активного захисту своєї внутрішньої температури, зазвичай становить +28°C", – наголосив професор Хелсі.

Якщо показник нижчий, організм починає вживати заходів для збереження та вироблення тепла. Тремтіння, наприклад, є основним способом зігріти тіло за допомогою мимовільних рухів м’язів.

А верхня межа була менш чіткою. Під час дослідження добровольці, серед яких був і сам професор Халсі, лягли на розкладне ліжко в спеціальній екологічній камері, де відбувалося поступове підвищення температури та вологості. Потім вчені порівняли швидкість метаболізму кожного суб’єкта за звичайних та екстремальних умов.

Під час тесту перевіряли роботу серця, швидкість потовиділення, рівень споживання кисню. У деяких людей швидкість метаболізму зросла на 20%. Пульс у жінок під час спеки прискорювався швидше, ніж пульс чоловіків.

"Ми постійно будуємо картину того, як організм реагує на тепловий стрес, наскільки він може бути адаптованим і які межі цих адаптацій", – зазначив професор.

Сеул вимагає у МОК гарантій що таке більше не повториться У Парижі а церемонії відкриття Олімпійських ігор Південну Корею представили як КНДР

субота, 27 липень 2024, 15:30

У Міжнародному олімпійському комітеті попросили вибачення. Під час церемонії відкриття літніх Олімпійських ігор 26 липня у Парижі спортсменів із Південної Кореї оголосили представниками Корейської народно-демократичної республіки, тобто Північної Коре...

Рік полярних сяйв: Астронавт NASA показав приголомшливі кадри з орбітальної станції, що зафіксували дивовижне природне явище (відео)

субота, 27 липень 2024, 15:15

У NASA показали нові кадри з борту Міжнародної космічної станції: на камеру потрапили полярні сяйва, зірки та швидкий метеор. Відео записав астронавт, командир місії SpaceX Crew-8 Метью Домінік, передають Патріоти України з посиланням на Space.com. . ...