Йдеться про мільярди гривень: Лобіст розповів, скільки розраховує зібрати на бронюванні за гроші від мобілізації

Так зване економічне бронювання для багатих від мобілізації не лише просто можливе, воно потрібно Україні, переконують ті, хто має чималі статки і не бажає проливати кров за Батьківщину. Хоча тот же спікер ВР Стефанчука неодноразово заявляв, що ніде у розвиненому, демократичному світі такий підхід не спрацював. Прихильники ж бронювання за гроші переконують, що зможуть зробити таке бронювання чесним та прозорим. Зокрема про це у новому подкасті OBOZ.Talk заявив економіст Борис Кушнірук, передають Патріоти України.

За його словами, модель економічного бронювання повинна оперувати не запропонованими 20 тисячами гривень за одного чоловіка, а значно більшими сумами. Тоді значно знизиться корупційний ризик, а у підприємств буде чітке розуміння,чи потрібно когось бронювати від мобілізації, і якщо да, то кого саме.

"По перше, повинен бути разовий платіж, але не ті 20 тисяч гривень, що пропонується. Мова про сотні тисяч гривень, наприклад, 500 тисяч. Ви маєте заплатити разовий платіж і потім щомісяця маєте платити лише кілька десятків тисяч гривень за людину, яка вам справді потрібна. Це чітко обмежить кількість людей, яких підприємства будуть бронювати, принаймні виробник буде точно розуміти, кого йому потрібно забронювати", – зауважив економіст.

Кушнірук підкреслив, що система буде працювати лише при створенні достатньо прозорого механізма бронювання. Сама пропозиція економічного бронювання в певних колах викликала обурення. Основна теза, якою оперують обурені – мовляв тепер багаті зможуть відкупитися. Проте "чесна розмова" влади з суспільством може подолати таке обурення.

"Наразі всі ці багаті і зараз не знаходяться на фронті. Яким чином це відбувається? Це відбувається за рахунок хабарів. Тому вибачте, якщо вже ми когось не мобілізовуємо, хай тоді хоча б платять за це реальні гроші, великі гроші", – пропонує експерт.

Таке економічне бронювання "зачепить" не сотні тисяч, і точно не мільйони людей – максимум десятки тисяч. Проте Кушнірук впевнений, що йдеться про мільярди гривень, які країна зможе додатково залучити у бюджет.

"А може і десятки мільярдів гривень, якщо врахувати і щомісячні платежі за це. А те, що ситуація буде значно прозоріша економічно і буде передбачуваніша для бізнесу, теж піде на корист економіці і бізнесу. У бізнеса буде розуміння, що робити і як працювати далі. Це створить певну стабілізацію економічної ситуації", – зазначив експерт.

Які документи повинен мати військовозобов'язаний для оновлення даних в ТЦК чи ЦНАП

неділя, 23 червень 2024, 21:50

В Україні 18 травня вступив в силу новий закон про мобілізацію. Згідно з ним військовозобов’язані особи протягом 60 днів - до 16 липня - мають оновити свої персональні дані. Про те, як це зробити та які документи потрібно надати ТЦК або ЦНАП, розпові...

Водіям в Україні готують нові штрафи, можливі й арешти: Що відомо про новий законопроєкт

неділя, 23 червень 2024, 20:10

Водіям загрожуватимуть штрафи до 17 тис. грн за невиконання законних вимог співробітників військової поліції. Законопроєкт також передбачає арешт на строк до 10 діб за ненадання інформації або невиконання вимог. Про це йдеться у схваленому Верховною Ра...