
Глутамат натрію, а точніше його надмірне споживання, може завдати шкоди здоров'ю. Про це на своїй сторінці у Facebook написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, зазначивши, що ця поширена харчова добавка у деяких людей викликає жах, повідомляють Патріоти України.
"Численні дослідження показали, що від глутамату натрію дійсно може бути недобре, але тільки чутливим до нього людям. Загалом він безпечний у досить високих дозах, адже ми самі створюємо глутамінові кислоти", — написала вона.
"Він є в складі так званої "сміттєвої їжі" — в чіпсах, сухариках або розчинних супах. Така їжа малопоживна, не містить клітковини, вітамінів або необхідних нам корисних речовин. Все, що ми з нею отримуємо — калорії й інтенсивний смак, який збільшує бажання їсти цю їжу ще", — зазначила в. о. міністра.
За словами Супрун, глутамат натрію в їжі — це вільний глутамат, не пов'язаний із білками, він швидше проникає в кров, тому його концентрація різко зростає, через виникнення таких піків чутливим людям може стати зле. Водночас природний глутамат їжі, який є в помідорах, грибах або курятині, пов'язаний із білками, проникає в кров поступово без різкого збільшення.
"Ще одна небезпека — вміст натрію. Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нирок, серця і судин. Тому людям із серцево-судинними хворобами варто уникати не тільки солоної їжі, але й усього, що має багато натрію, зокрема глутамату натрію", — додала в. о. міністра.
Норвезькі дослідники з Університету Тромсе вирішили з’ясувати, яка кава найкорисніша для серцево-судинної системи. Вони проаналізували дані понад 21 тисячі дорослих віком від 40 років (середній - 56), беручи до уваги вагу, харчові звички, рівень фізичн...
Сон тривалістю менше ніж сім годин на добу може суттєво скоротити життя. Про це заявили сомнологи, які з’ясували, що якість та тривалість сну впливають на довголіття навіть сильніше, ніж спорт, харчування, соціальні зв’язки та інші звичні фактори здоро...