Є в чіпсах та сухариках: Супрун розкрила правду про відому харчову добавку, що вважається небезпечною

Глутамат натрію, а точніше його надмірне споживання, може завдати шкоди здоров'ю. Про це на своїй сторінці у Facebook написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, зазначивши, що ця поширена харчова добавка у деяких людей викликає жах, повідомляють Патріоти України.

"Численні дослідження показали, що від глутамату натрію дійсно може бути недобре, але тільки чутливим до нього людям. Загалом він безпечний у досить високих дозах, адже ми самі створюємо глутамінові кислоти", — написала вона.

"Він є в складі так званої "сміттєвої їжі" — в чіпсах, сухариках або розчинних супах. Така їжа малопоживна, не містить клітковини, вітамінів або необхідних нам корисних речовин. Все, що ми з нею отримуємо — калорії й інтенсивний смак, який збільшує бажання їсти цю їжу ще", — зазначила в. о. міністра.

За словами Супрун, глутамат натрію в їжі — це вільний глутамат, не пов'язаний із білками, він швидше проникає в кров, тому його концентрація різко зростає, через виникнення таких піків чутливим людям може стати зле. Водночас природний глутамат їжі, який є в помідорах, грибах або курятині, пов'язаний із білками, проникає в кров поступово без різкого збільшення.

"Ще одна небезпека — вміст натрію. Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нирок, серця і судин. Тому людям із серцево-судинними хворобами варто уникати не тільки солоної їжі, але й усього, що має багато натрію, зокрема глутамату натрію", — додала в. о. міністра.

Обрали дуб як символ незламності: У "Лісах України" заявили, що висадили останнє, мільярдне, дерево за програмою Зеленського "Зелена країна" (фото)

вівторок, 18 листопад 2025, 21:53

Представники «Лісів України» заявили, що закінчили розпочату кілька років тому з ініціативи президента Володимира Зеленського програму Зелена країна — і висадили мільярд дерев. Про це повідомили 18 листопада у пресслужбі підприємства, передають Патріот...

Низька калорійність та легкість для метаболізму: Нутриціологи назвали найменш шкідливий напій серед алкоголю

вівторок, 18 листопад 2025, 21:14

Серед усіх алкогольних напоїв джин-тонік виявився найбільш «нешкідливим» для організму. Нутриціологи дійшли висновку, що цей коктейль є найкращим вибором завдяки своїй низькій калорійності та легкості метаболізму. Про це повідомило видання The Daily Ma...