Є зовсім не тим, чим здається: Вчені дослідили один із каменів Стоунхенджу і дійшли вражаючих висновків

Дослідники з факультету географії та наук про Землю Аберістуїтського університету (Велика Британія) з’ясували, що Вівтарний камінь знаменитого кромлеха відрізняється за складом від решти каменів, передають Патріоти України.

Вважалося, що більшість каменів Стоунхенджу було видобуто в області Мінідд Преселі в Уельсі, що розташована за 225 км від Стоунхенджу. Однак дослідження показало, що Вівтарний камінь має складніший геологічний склад, що викликало сумніви в його походженні.

Вівтарний камінь вирізняється з-поміж інших каменів Стоунхенджу великою часткою пісковику, на відміну від решти каменів у цій мегалітичній структурі, що мають магматичне походження.

Головною відмітною ознакою Вівтарного каменя є високий вміст барію, який не характерний для інших зразків зі Стоунхенджу.

Дослідники провели різноманітні аналізи, включно з оптичною петрографією, портативним рентгенівським аналізом, раманівською спектроскопією та автоматизованим аналізом SEM-EDS зразків із формації червоного пісковику в Англо-Валлійському басейні. Результати показали, що склад Вівтарного каменю не відповідає зразкам з басейну, що порушує питання про його походження. Це відкриття підкреслює необхідність вивчення походження Стоунхенджу.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...