"Ініціатива скасувати 8 Березня не виглядає доречною": КМІС проаналізував настрої українців

Популярність Міжнародного жіночого дня в Україні за останні два роки знизилася з 34% до 21%. Попри це скасовувати свято наразі не на часі. Про це свідчать результати опитування КМІС, передають Патріоти України.

Більшість респондентів зазначили, що найбільш важливими святами для них є Різдво (70% опитаних) і Великдень (68%). Трохи менше респондентів назвали найбільш важливими День Незалежності (64%) та День захисників і захисниць України (58%). При цьому 21% опитаних усе ще вважають своїм улюбленим святом 8 Березня.Соціологи зазначають, що ставлення до цього свята погіршилося за роки повномасштабної війни з РФ. Серед жінок воно трохи більш популярне (23%), ніж серед чоловіків (18%). У 2017 році це свято відзначала як улюблене приблизно половина опитаних (49%).

"Час від часу через ініціативу деяких депутатів або публічних осіб скасувати це свято точаться дискусії з приводу того, чи має сенс це робити. На мій погляд, зараз для нашого суспільства важлива як ніколи єдність і зайві дискусії з непринципових питань тільки шкодять боротьбі з ворогом", - прокоментував результати опитування президент КМІС Володимир Паніотто.

"Крім того, взагалі для скасування тих чи інших свят, які відповідають багаторічним традиціям, потрібно спочатку переконати населення і сформувати позитивне ставлення до цього рішення. Поки існує понад 10-15% людей, які є прихильниками цього свята, ініціатива його скасування не виглядає доречною, а зараз прихильників 21% (а серед жінок 23%), соціальні умови для цього поки що не створені", - додав він.

За словами експерта, коли за декілька років прихильників 8 Березня стане менше ніж 10%, свято можна буде скасувати.

Опитування проводили з 17 по 23 лютого 2024 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Було опитано 1052 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася Урядом України. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...