Інститут нацпам’яті відреагував на звернення польки до Зеленського щодо ексгумації жертв Волинської трагедії

Польський інститут національної пам’яті відповів на запит голови Товариства польсько-українського примирення Кароліни Романовської до президента України Володимира Зеленського щодо ексгумації жертв Волинської трагедії, передають Патріоти України.

У листі Польського інституту національної пам’яті, який опублікувала Романовська в понеділок, 7 жовтня, зазначається, що звернення, направлене від неуповноваженої організації до невідповідних установ «прирікає важливу ініціативу на провал».

Там також зазначили, що питанням ексгумації та поховання поляків, які стали жертвами Волинської трагедії, займається Інститут національної пам’яті, отже й робити відповідні запити має він. Окрім цього, в Інституті зауважили, що заяву приватної особи до органів української влади можна вважати лише зверненням, а не офіційною заявою. До того ж ані президент України, ані Український інститут національної пам’яті не є компетентними в цьому питанні органами.

У Польському інституті проінформували, що таке звернення може бути для України аргументом про те, що польські заявки подаються без дотримання відповідних процедур. Там також зауважили, що це питання передбачає ексгумацію не лише 18 родичів Романовської, а й від 60 до 104 людей. Окрім цього, перед початком роботи необхідно провести додаткові розслідування, визначити імена та вибрати місця проведення археологічних робіт.

Водночас сама Романовська відреагувала на відповідь Інституту, заявивши, що його лист нібито «чітко вказує на те, що без його [Інституту] підтримки їхні зусилля не мали б жодних шансів на успіх». «Невже наш прогрес не мав би ніякої цінності, якби Інститут національної пам’яті не брав у ньому участі?» - написала Романовська в соцмережі Х.

Раніше польське видання Onet повідомляло, що Романовська звернулась до Зеленського та Українського інституту національної пам’яті з проханням забезпечити гідне поховання 18 людей, зокрема й членів її родини, які загинули в селі Угли, що на території нинішньої Рівненської області.

В Україні планують запровадити базову соціальну допомогу: Ось скільки платитимуть

вівторок, 8 жовтень 2024, 0:22

В Україні планують запровадити базову соціальну допомогу для найбільш уразливих громадян, включаючи одиноких матерів, багатодітні сім'ї та пенсіонерів. Сума допомоги складе 4 500 гривень для першого члена сім'ї, з поетапним зменшенням для інших членів,...

Залізним прутом і кулаками по голові: У мережу злили відео жорстокого поводження з дітьми в навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині

понеділок, 7 жовтень 2024, 23:41

На кадрах видно, як вихователька б’є дитину залізним прутом, а потім кулаками, зокрема по голові. За цим спостерігають інші вихованці закладу, передають Патріоти України. "Українська правда. Життя" отримала відео жорстокого поводження з дітьми та засто...