Історики б'ються над тлумаченнями перекладів: Як Київ ще називали іноземці понад 1000 років тому

Столицю Русі-України у період першого розквіту знали по всій Ойкумені: від Багдаду до Кордови, від Ісландії до Єгипту, від Парижу до Єрусалиму. Кожна мова по-своєму коверкала слово "Київ". Але зберіглись назви, які не можуть розшифрувати історики

Головне місто Русі-України у першому тисячолітті нашої ери мало ще дві назви, походження яких досі залишається загадкою для дослідників. Про це розповів історик Олександр Алфьоров на своєму каналі You Tube.

Самбатас

У 948 році Костянтин Багрянородний написав трактат «Про управління імперією». Текст не був призначений для широкої публіки, фактично він писав трактат для своїх нащадків. У тексті Костянтин зазначає, що столицею Русі є місто Київ і другою назвою міста є Самбатас.

Варто зазначити, що ця назва не зустрічалася потім у жодних джерелах. Дослідники поки не визначили, що це слово може означати.

Є різні теорії походження цього топоніму: назва може бути хазарською, скандинавською, готською, єврейською, балтійською, болгарською, тюркською та навіть іранською.

Найбільшою довірою користується версія про відлуння Хозарської доби, коли Середнє Подніпров'є залежало від тої першої імперії Східної Європи, політичний центр котрої перебував у Поволж'ї. Адже Хазарія мала тісні зв'язки з Візантією, торгівельні та воєнні.

Кенугард

Вікінги у давнину називали нашу славну столицю Кенугард. Це ім'я збереглося в кількох давньоскандинавських сагах, зокрема в «Сазі про Еймунда».

Є два варіанти тлумачення цієї назви. Згідно з першою теорією, «Кенугард» означає «місто човнів», адже Київ дійсно знаходився в центрі торгівлі.

Друга теорія стверджує, що ця назва має таке ж походження, як і сучасний варіант «Київ». Нібито обидві назви можна трактувати як «місто Кия».


Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...