Історики нагадали про маловідомий злочин Гітлера: Найбільша крадіжка велосипедів в історії Данії

Офіційно конфіскація велосипедів називалася «придбанням» - вважалося, що їх власники можуть отримати компенсацію від держави.

У жовтні 1944 року фюрер Великонімецького рейху Адольф Гітлер схвалив рішення про конфіскацію велосипедів в окупованій Данії. Про це пише CPH Post з посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Historisk Tidsskrift, повідомляють Патріоти України.

За даними дослідників, це один з небагатьох випадків, коли Гітлер брав безпосередню участь в управлінні Данією під час Другої світової війни. Таке рішення розлютило датчан: вони стали випускати підпільні газети, в яких висміювали німців і називали вкрадені велосипеди секретною зброєю Гітлера.
Керівник дослідницької роботи Джон Лаурідсен зазначає, що епізод з конфіскацією велосипедів виглядає незначним у списку злочинів Гітлера, однак він оголив внутрішню боротьбу за владу в німецьких окупаційних силах. Німецькими військами в Данії тоді командував Герман фон Ханнеке, датське відділення гестапо очолював обергрупенфюрер СС Гюнтер Панк, а в якості імперського уповноваженого в Данію з Німеччини був направлений Вернер Бест. У кожного з них були свої цілі і методи їх досягнення: Ханнеке і Панк виступали за жорсткі заходи, Беста турбувала ймовірність виникнення заворушень через конфіскації велосипедів у жителів. Останній підмовив Гітлера зменшити обсяг вилучення транспортних засобів, але, незважаючи на це, те, що трапилося вважають найбільшою крадіжкою велосипедів в історії Данії.
Офіційно конфіскація велосипедів називалася «придбанням» - вважалося, що їх власники можуть отримати компенсацію від держави, на ділі ж, підкреслюють дослідники, це було крадіжкою. Як зазначають історики, в окупованій Данії велосипеди були важливим видом транспорту - через брак палива вони були необхідні в якості альтернативи автомобілям.

План по захопленню Данії був затверджений в Берліні в грудні 1939 року, вже в квітні 1940 року німецькі війська окупували країну. При цьому режим військової окупації в Данії почався лише в 1943 році - до цього часу король і уряд зберігали свої повноваження.

На фронті загинув відомий український актор

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:59

Відомий український актор театру і кіно Євген Шумілов загинув на фронті. Сумну звістку повідомив у Facebook його близький друг Іван Марченко, передають Патріоти України. Він зазначив, що Євген Шумілов мобілізувався до лав ЗСУ два роки тому і вирушив на...

До України повертаються заморозки: Синоптики розповіли, де й коли суттєво знизиться температура

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:30

Синоптики попереджають про суттєве зниження температури повітря в Україні. Як наслідок - у низці регіонів очікуються заморозки. Про це повідомили в Укргідрометцентрі, передають Патріоти України. Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеор...