Юріїв день: Що категорично не можна робити 6 травня

6 травня відзначається народне свято Юріїв день, або Юрій Весняний. Так, церква цього дня вшановує пам'ять святого великомученика Георгія Побідоносця, який у народі відомий як Юрій, передають Патріоти України.

З давніх-давен вважалося, що на Юріїв день весна остаточно вступає в свої права і можна розпочинати роботи в полі, а також вигін худоби.

Святий Георгій жив у 2-3 століттях, він народився в родині заможних православних християн у Каппадокії. Георгій був головним начальником імператора Діоклетіана, жорстокого переслідувача християнської віри.

Коли одного разу він почув смертний вирок одному з християн, то вирішив зізнатися повелителю, що істинним Богом вважає лише Ісуса Христа. Святий роздав все, що в нього було, відпустив рабів і слуг і постав перед імператором.

Засмучений Діоклетіан неодноразово просив Георгія добре подумати, але всі його вмовляння були марними. Тоді він наказав піддати Георгія тортурам, які також не принесли результатів. У 303 році святий був обезголовлений

Юрій Весняний: традиції і прикмети

Георгій Побідоносець в Україні здавна вважається захисником всіх слабких, невинних у боротьбі з несправедливістю, а також покровителем врожаю, землеробства, домашньої худоби і взагалі всіх тварин.

У Юріїв день казали, що весна остаточно запанувала на землі і можна приступати до роботи в полі, а також починати вигін худоби.

На Юр'їв день особливо шанували пастухів, які вважалися головними помічниками святого Георгія. Їх пригощали різними стравами, обдаровували подарунками і грошима. А для того щоб закликати дощ у поле, пастуха обливали водою.

У день святого Георгія Побідоносця дівчата за традицією плели вінки з квітів на голову – щоб не боліла. Також до світанку намагалися вмитися росою: вважалося, що вона на Юрія наділена особливою силою.

Що не можна робити в Юріїв день

На Юрія не можна займатися вовною. За прикметою, краще навіть не дивитися в це свято в її сторону – інакше вовки багато овець поцуплять.

Також, за повір'ям, жінкам у день Георгій Побідоносця не можна розчісуватися, стригтися, брати до рук гребінь для волосся або навіть дивитися на нього – волосся буде слабким і стане випадати.

Молитва святому Георгію Побідоносцю

"Святый, славный и всехвальный великомучениче Георгие! Собраннии во храме твоем и пред иконою твоею святою поклоняющиися людие, молим тя, известный желания нашего ходатаю, моли с нами и о нас умоляемаго от своего благоутробия Бога, да милостивно услышит нас, просящих Его благостыню, и не оставит вся наша ко спасению и житию нуждная прошения, и дарует стране нашей победу на сопротивныя; и паки, припадающе, молим тя, святый победоносче: укрепи данною тебе благодатию во бранех православное воинство, разруши силы востающих врагов, да постыдятся и посрамятся, и дерзость их да сокрушится, и да уведят, яко мы имеем Божественную помощь, и всем, в скорби и обстоянии сущим, многомощное яви свое заступление. Умоли Господа Бога, всея твари Создателя, избавити нас от вечнаго мучения, да прославляем Отца, и Сына, и Святаго Духа и твое исповедуем предстательство ныне, и присно, и во веки веков. Аминь".

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...