
"Легендарні" радянські стандарти якості - ГОСТи - мали небагато спільного з життям звичайних людей. Наприклад, продукти, які готувалися суворо відповідно до них, були доступні лише партійній номенклатурі. Про це в публікації в "Живому журналі" розповів блогер Максим Мирович, передають Патріоти України.
За його словами, спогади про "великі радянські ГОСТи", завдяки яким продукти в СРСР були якоїсь неймовірної якості – не більше ніж міф.
"Я докопався звідки йдуть ці вигадки про "чудову радянську ковбасу", але жодного стосунку до "радянських ГОСТів" вони не мають, а мають прямий стосунок до життя радянської номенклатури, яка в СРСР була окремим класом і харчувалася теж абсолютно окремо від звичайних громадян", – написав Мирович.

"Для початку потрібно розібратися, чим же насправді був радянський ГОСТ – ця абревіатура на упаковці продукту досі впливає гіпнотично на всіх "фанатів СРСР". Насправді радянські ГОСТи жодного стосунку до якості не мали – це був просто опис різних складових і процентних співвідношень, які можуть використовуватися в продукті. Підкреслюю – можуть", – сказано в блозі.
Мирович пояснив, що ГОСТ регламентував вилку можливостей із використання тих чи інших компонентів у тій же ковбасі. "Так, крім перших рядків тексту ГОСТу, в яких вказувалося що ковбаса повинна містити 75% м'яса, існували ще й досить значні примітки, в яких вказувалося, на що за ГОСТом можна замінити м'ясо. Наприклад, замінниками м'яса могла бути суміш з виварювання кісток, крохмалю та харчової плазми, чим успішно й користувалися виробники", – звернув увагу автор.
Він навів як приклад відомий ГОСТ 23670-79 від 1979 року в редакції 1980 року (варена ковбаса та сосиски): "Допускається замість яловичини, свинини, баранини спільне використання стабілізатора білкового, маси м'ясної яловичої або свинячої, або баранячої, харчової плазми (сироватки) крові, крохмалю або борошна пшеничного".
"Тобто в ковбасі могло практично не бути м'яса – його могло бути наприклад всього 10 або 20%, тоді як інші "ГОСТівські м'ясні 75%" могли бути доповнені будь-якими "довколам'ясними" тельбухами, крохмалем і борошном. Цілком офіційно і за ГОСТом. Додайте сюди радянське злодійство та всякі тіньові схеми й подумайте самі – скільки в радянській "ГОСТівській" ковбасі було м'яса насправді", – пояснив Мирович. За його словами, "якісні радянські продукти за ГОСТом" – не більше ніж міф і красива абревіатура.
Автор поцікавився – а хто ж їв ту саму "якісну ковбасу", за якою зараз сумують "фанати СРСР", чи може її й не було зовсім?

"Така ковбаса була. Її робили для так званих спецзамовлень радянської номенклатури в закритих для стороннього ока спеццехах на м'ясокомбінатах, і пізніше розподіляли серед своїх – серед номенклатурних чиновників та інших "блатних", – зазначив блогер.
Він навів спогади одного з читачів свого блогу, який у вісімдесяті роки побував у спеццеху на м'ясокомбінаті. "У спеццеху на м'ясокомбінаті я сам був. Всередині комбінату окрема прохідна, ми там чи то підробляли, чи то військової кафедри послали – вахтер відлучився, зайшли, набрали ковбаси, зжерли. Бачив у середині 1980-х вивіску "Магазин для обмеженого контингенту осіб" – прямо так, не соромлячись. А ще якось нас, студентів, відправили в обком комсомолу, щось тягати-розвантажувати. Я там поцупив зі столу пропуск у спецїдальню. Вона працювала як звичайна їдальня, але на кілька годин доступ простих громадян припинявся, типу спецобслуговування. Спочатку з цим пропуском ходили, потім навчилися так – за 2-5 хвилин до закриття потрібно було просто зайти в приміщення, цього було достатньо. Смажена ведмежатина й лосятина, гриби, солоні й мариновані – були постійно, ще щось незвичайне, вже й не пам'ятаю", – написав Олексій Носов.

Мирович зробив висновок, що в таку "номенклатурну ковбасу" ніхто не додавав крохмаль, харчову плазму та іншу "масу яловичу або свинячу".
"Вона робилася виключно з якісної сировини для харчування 3-5% громадян, які проживають у винятково комфортному "персональному СРСР". Ну а зараз діти номенклатурних сімей розповідають історії про "якісні радянські ГОСТи" і нарікають на те, що їхні спецпайки кудись пропали протягом лихих дев'яностих", – підсумував Мирович.
Ввечері у суботу, 20 грудня, російські війська завдали авіаудару по Ізюму Харківської області, скинувши чотири КАБи. Внаслідок обстрілу загинули двоє людей. Про це повідомив начальник ОВА Олег Синєгубов, передають Патріоти України. Керівник МВА Сергій ...
Польські «мисливці за головами» з Департаменту пошуку та ідентифікації поліції заарештували 32-річного громадянина України в місті Катовіце. Він тікав від правосуддя за викрадення, пограбування та шантаж молодої жінки. Українець професійно переховувавс...