Із чого в СРСР робили "ковбасу за 2,20": Розвінчано головний міф про ГОСТи (фото)

"Легендарні" радянські стандарти якості - ГОСТи - мали небагато спільного з життям звичайних людей. Наприклад, продукти, які готувалися суворо відповідно до них, були доступні лише партійній номенклатурі. Про це в публікації в "Живому журналі" розповів блогер Максим Мирович, передають Патріоти України.

За його словами, спогади про "великі радянські ГОСТи", завдяки яким продукти в СРСР були якоїсь неймовірної якості – не більше ніж міф.

"Я докопався звідки йдуть ці вигадки про "чудову радянську ковбасу", але жодного стосунку до "радянських ГОСТів" вони не мають, а мають прямий стосунок до життя радянської номенклатури, яка в СРСР була окремим класом і харчувалася теж абсолютно окремо від звичайних громадян", – написав Мирович.

"Для початку потрібно розібратися, чим же насправді був радянський ГОСТ – ця абревіатура на упаковці продукту досі впливає гіпнотично на всіх "фанатів СРСР". Насправді радянські ГОСТи жодного стосунку до якості не мали – це був просто опис різних складових і процентних співвідношень, які можуть використовуватися в продукті. Підкреслюю – можуть", – сказано в блозі.

Мирович пояснив, що ГОСТ регламентував вилку можливостей із використання тих чи інших компонентів у тій же ковбасі. "Так, крім перших рядків тексту ГОСТу, в яких вказувалося що ковбаса повинна містити 75% м'яса, існували ще й досить значні примітки, в яких вказувалося, на що за ГОСТом можна замінити м'ясо. Наприклад, замінниками м'яса могла бути суміш з виварювання кісток, крохмалю та харчової плазми, чим успішно й користувалися виробники", – звернув увагу автор.

Він навів як приклад відомий ГОСТ 23670-79 від 1979 року в редакції 1980 року (варена ковбаса та сосиски): "Допускається замість яловичини, свинини, баранини спільне використання стабілізатора білкового, маси м'ясної яловичої або свинячої, або баранячої, харчової плазми (сироватки) крові, крохмалю або борошна пшеничного".

"Тобто в ковбасі могло практично не бути м'яса – його могло бути наприклад всього 10 або 20%, тоді як інші "ГОСТівські м'ясні 75%" могли бути доповнені будь-якими "довколам'ясними" тельбухами, крохмалем і борошном. Цілком офіційно і за ГОСТом. Додайте сюди радянське злодійство та всякі тіньові схеми й подумайте самі – скільки в радянській "ГОСТівській" ковбасі було м'яса насправді", – пояснив Мирович. За його словами, "якісні радянські продукти за ГОСТом" – не більше ніж міф і красива абревіатура.

Хто їв якісну радянську ковбасу

Автор поцікавився – а хто ж їв ту саму "якісну ковбасу", за якою зараз сумують "фанати СРСР", чи може її й не було зовсім?

"Така ковбаса була. Її робили для так званих спецзамовлень радянської номенклатури в закритих для стороннього ока спеццехах на м'ясокомбінатах, і пізніше розподіляли серед своїх – серед номенклатурних чиновників та інших "блатних", – зазначив блогер.

Він навів спогади одного з читачів свого блогу, який у вісімдесяті роки побував у спеццеху на м'ясокомбінаті. "У спеццеху на м'ясокомбінаті я сам був. Всередині комбінату окрема прохідна, ми там чи то підробляли, чи то військової кафедри послали – вахтер відлучився, зайшли, набрали ковбаси, зжерли. Бачив у середині 1980-х вивіску "Магазин для обмеженого контингенту осіб" – прямо так, не соромлячись. А ще якось нас, студентів, відправили в обком комсомолу, щось тягати-розвантажувати. Я там поцупив зі столу пропуск у спецїдальню. Вона працювала як звичайна їдальня, але на кілька годин доступ простих громадян припинявся, типу спецобслуговування. Спочатку з цим пропуском ходили, потім навчилися так – за 2-5 хвилин до закриття потрібно було просто зайти в приміщення, цього було достатньо. Смажена ведмежатина й лосятина, гриби, солоні й мариновані – були постійно, ще щось незвичайне, вже й не пам'ятаю", – написав Олексій Носов.

Мирович зробив висновок, що в таку "номенклатурну ковбасу" ніхто не додавав крохмаль, харчову плазму та іншу "масу яловичу або свинячу".

"Вона робилася виключно з якісної сировини для харчування 3-5% громадян, які проживають у винятково комфортному "персональному СРСР". Ну а зараз діти номенклатурних сімей розповідають історії про "якісні радянські ГОСТи" і нарікають на те, що їхні спецпайки кудись пропали протягом лихих дев'яностих", – підсумував Мирович.

Чому виникають провали в пам'яті після розпивання спиртного: Вчені назвали причини

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:24

Вживання спиртного не тільки підвищує ризик померти від серцевого нападу та інших хвороб у довгостроковій перспективі, але й може спричиняти провали в пам'яті буквально на наступний ранок, передають Патріоти України. Група вчених з Університету Пенсіль...

Звільнена по обміну з лап Москви знаменита американська баскетболістка відверто розповіла про жахи російської в’язниці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:15

Дворазова олімпійська чемпіонка і чемпіонка світу з баскетболу Бріттні Грайнер заявила, що почувалася неповноцінною людиною в російській в’язниці, передає NV. . Дівчину заарештували в лютому 2022 року в аеропорту Шереметьєво за ввезення наркотичних ...