Кава-кофе, еспресо-еспрессо, ристрето-ристретто, лАте-латЕ: Мовознавець пояснив, як українською правильно називати всі ці напої (відео)

У назвах різних кавових напоїв дуже легко припуститися помилок. Часто багато хто з нас неправильно називає каву, і всі ці помилки досить усталені.

Кавові напої мають дуже багато видів, залежно від способу приготування і доданих до кави інгредієнтів. Назви таких напоїв часто можуть заплутати, адже виникають запитання то щодо правильного написання, то щодо правильної вимови і наголосу.

Відомий вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, як правильно називати різні види кавових напоїв і яких помилок ми найчастіше припускаємося.

Першочергово мовознавець наголосив, що в українській мові не варто використовувати слово "кофе", хоча воно і є у словниках.

"Хоч у словниках є слово "кофе", раджу його уникати, адже це слово штучно ввели до наших словників у радянські часи з метою зближення української мови з російською – була така політика. Отже, не кофе, і тим паче не кохве, а кава. Не кофейний, а кавовий, а також не кофейник, а кавник", – пояснив Авраменко.

Також він нагадав, що невелику металеву посудину із довгою ручкою для приготування кави називають туркою, або джезвою. Правильно казати "готую каву в турці", або "готую каву в джезві".

Мовознавець зазначив, що апарат для розмелювання кави називають кавомолкою або кавомлинком.

Авраменко звернув увагу, що ми часто припускаємося помилок у назвах кавових напоїв.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...