Хіти тижня. 10 міфів про виживання, які можуть коштувати нам життя

Виживання в суворих умовах природи не є простою справою, і більшість уроків неможливо вивчити з різноманітних реаліті-телешоу.

Всім нам хотілося б виглядати героями в критичних ситуаціях, коли необхідні навички виживання. Тому нам і подобається дивитися по TV реаліті-шоу на кшталт "Останній герой" чи то ж таких як "Survivor" і "Man vs. Wild", як пише ScienceAlert, передають Патріоти України.

Але виживання в дикій природі - непроста справа, і тут вже ніяке реаліті-шоу не допоможе. Швидше нашкодить, тому що безліч правил телевізійного «виживання» - це міфи, вірити в які часто небезпечно для життя.

Далі мова піде про укорінені переконання, іншими словами міфи, про виживання, які швидше за погублять, ніж врятують вас в надзвичайній ситуації.

Міф 1: Ви можете висмоктати отруту з місця зміїного укусу

Насправді зміїна отрута одразу ж потрапляє в кров, а не накопичується в місці укусу. Крім того, в роті знаходиться безліч бактерій, і ви просто додасте всеї гидоти зі свого рота в рану. Крім того, отрута змії може пошкодити слизову вашого особистого рота і стравохід.

Найкраще, що можна зробити в цій ситуації - це зберігати спокій, не дозволяючи серцю прискорено битися, утримувати пошкоджену кінцівку нижче рівня серця і якомога швидше дістатися до лікарні.

Міф 2: Зіткнувшись з ведмедем, вдайте з себе мертвого

Насправді, зіткнувшись з ведмедем в лісі, найкраще відразу ж зупинитися і починати повільно задкувати від нього. Якщо це сталося у вашому дворі або в тому місці, де ви розбили табір, то вам треба видати себе за великий об'єкт (розкиньте руки в сторони, розкрийте куртку) і голосно кричати. Це повинно відлякнути ведмедя.

Але в разі, якщо ведмідь дійсно нападає, ваша поведінка має залежати від виду ведмедя і самого нападу. Ніколи не вдавайте себе мертвим перед чорним ведмедем (барібалу) - давайте йому відсіч.

У більшості випадків бурий ведмідь або грізлі нападають, лише захищаючи себе або своїх ведмежат. В такому випадку вони попереджають, видаючи голосне ревіння, і всім своїм виглядом ніби показують - Не приближайся.

Повільно відходите від ведмедиці, яка захищає або захищається. Якщо ведмідь підійшов до вас впритул, падайте на землю животом вниз і, обхопивши шию руками, лежите без руху.

У рідкісних випадках, коли ведмідь нападає без попередження (або ж, як вам здається, переслідує вас), постарайтеся дати відсіч всіма доступними способами.

Міф 3: Якщо ви загубилися в лісі, то першочергове завдання - знайти їжу

Це абсолютна нісенітниця. Ви можете обходитися без їжі досить довго - до шести тижнів.

Точний період вказати неможливо, тому що це залежить від багатьох умов, включаючи стан вашого здоров'я. Але вода і місце, де можна сховатися від негоди - це точно набагато важливіше.

Міф 4: Сок з кактуса врятує вас від спраги

Насправді ж, про кактуси вам потрібно знати, що існує лише один вид бочкоподібного кактуса, сок якого можна добути і пити без ризику для здоров'я.

Але рідини кактусів інших виду містять токсини, які можуть викликати блювоту, прискорюючи процес зневоднення.

Міф 5: Мох росте тільки з північного боку дерева

Насправді, мох може рости з усіх боків дерева, в залежності від умов навколишнього середовища. Не вірте цьому поширеному міфу, інакше заблукаєте в лісі.

Міф 6: Якщо тварини це їдять, то і мені можна

Насправді, деякі ягоди і гриби, які можуть їсти птиці і білки, смертельно небезпечні для людини.

Міф 7: Якщо хтось замерз, треба розтерти потерпілому обморожені ділянки і приготувати йому гарячу ванну

Насправді, розтираючи обморожені ділянки, ви можете ще більше пошкодити шкіру, а гаряча вода може викликати шок і нашкодити людям з обмороженням або гіпотермією.

Вам треба поступово зігріти замерзлого, накривши його ковдрами і обклавши пляшками з теплою водою (покладіть їх також і пахви).

Міф 8: Якщо на вас нападає акула, вдарте її в ніс

Насправді, в воді у вас навряд чи вийде сильно вдарити по носі пливучу акулу.

У рідкісних випадках, коли напад все-таки відбувається, намагайтеся тримати який-небудь твердий предмет між вами і акулою (наприклад, маску або плавальну дошку). Якщо під рукою нічого немає, намагайтеся роздряпати акулі очі і зябра.

Міф 9: Пливіть паралельно берегу при попаданні в відбійну течію

Потрапити в відбійну течію, яка відносить вас від берега, жахливо. Дійсно, якщо протягом відносить вас саме від берега, то в такій ситуації краще всього плисти паралельно берегу.

Але треба знати, що така течія найчастіше рухається в різних напрямках, а не тільки від берега в бік моря. Тому, намагаючись, щоб вас не відносило, пливіть перпендикулярно течії, змінюючи напрямок відносно руху течії.

Намагайтеся не витрачати сили, і ви переконаєтеся, що плисти таким чином - це зовсім не те, що плисти проти течії. Якщо вам не вдається виплисти, тримайтеся на плаву якомога довше, поки течія не втратить силу або не підійде допомога.

Міф 10: Навіс - це чудове укриття

Насправді, будувати те чи інше укриття треба, зважаючи на погодні умови і навколишнє оточення. У жарких сонячних місцях вашим порятунком буде тінь, але там, де прохолодно, вас врятує тепле укриття.

Треба захистити себе від вітру, а також подбати про теплий підстилці-ліжка, щоб не замерзнути на холодній землі вночі.

Навіс або курінь можуть захистити від вітру і негоди, але без надійної підстилки вони не забезпечать вас достатнім теплом.

Скільки засуджених Україна може відправити на фронт? У владі назвали цифру

субота, 11 травень 2024, 0:55

В Україні нараховується 27 тис. осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження та позбавлення волі. З них, за озвученою представником міністерства юстиції на засіданні профільного комітету інформацією, 20 тис. засуджених можуть скористатися правом ...

Пенсії в Україні перерахують заднім числом за лічені тижні: Ось кому збільшать одразу за місяці

п’ятниця, 10 травень 2024, 18:37

В Україні з 1 червня перерахують пенсії тим, хто продовжив працювати на заслуженому відпочинку та виконав кілька умов. Розмір прибавки залежатиме від зарплати та стажу. Про це йдеться в матеріалі OBOZ.UA. В Україні з 10,4 млн пенсіонерів працювати прод...