Хіти тижня. Ідеально збереглася: Таємну могилу принцеси кельтів віком 2200 років знайшли вчені

Археологи виявили в Швейцарії незвичайне поховання кельтів епохи пізнього залізного віку.

Як стверджується, могила належить жінці, яка була представницею знаті і жила близько 2200 років тому, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Труну для померлої вирізали в стовбурі зрубаного дерева, при цьому до цих пір збереглася кора рослини. Про пошану жінці говорить те, що кельти поклали її в труну ошатною. Як зазначається, на трупі були шаль, красиве вовняне плаття, плащ з овчини, а також намисто з скляних і бурштинових намистин.На момент смерті особі було приблизно 40 років. Її кістки свідчать, що жінка практично ніколи не займалася фізичною працею. Підсумки аналізу зубів показали - жінка любила солодке і продукти, що містять багато крохмалю.

Варто відзначити - останки знайшли ще в березні 2017 року, коли почалося будівництво шкільного комплексу. Однак дані міждисциплінарного дослідження стали відомі тільки зараз.

В результаті фахівці змогли розповісти, що жінка жила в районі сучасного Цюріха. Застібка на її намисті говорила про те, що вона могла змінювати форму прикраси. Зокрема, знатна особа могла надягати різні підвіски з жовтих і синіх скляних і бурштинових намистин як один ланцюжок або навіть як брошку. Також жінка носила бронзові браслети та ланцюжок з підвісками. А кілька залізних застібок скріплювали її наряд.

Вчені розповіли, що кістки померлої виявили на відстані 80 метрів від могили кельтського воїна зі списом, мечем і щитом. Поховання останнього виявили ще в 1903 році.Археологи зробили припущення, що чоловік і жінка добре знали один одного, адже були поховані практично в один час.

Депортації не буде? Одна з країн Європейського Союзу пообіцяла не висилати українців з недійсними паспортами

субота, 27 квітень 2024, 7:54

У Німеччині тимчасова посвідка на проживання для українців може бути отримана навіть без дійсного паспорта. Однак вона може бути видана лише за умови ідентифікації особи. Про це розповів представник Сенату Берліну у відповіді на запит DW, передають Пат...

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...