Хіти тижня. Потрапити туди могли лише обрані: У Карпатах знайшли секретну радянську військову базу, про яку ходять легенди (відео)

Секретна радянська військова база на Прикарпатті, потрапити на територію якої могли лише обрані, і про яку вже півстоліття ходять різноманітні легенди та чутки, потрапила на відео, передають Патріоти України.

Журналістам вдалося потрапити на територію одного із найбільш засекречених військових об'єктів часів СРСР, який має назву "Івано-Франківськ-16" і розпитати жителів прилеглих сіл про цю базу.

"Дроти кругом були обмотані, одна зона була, друга третя, туди ніхто не міг пройти. Ніхто нічого не говорив. Навіть в школі заказували дітей, що ви не маєте права сказати що там зона. То було засекречено так", - розповів житель селища Делятин Юрій Черленюк.

За його словами, на початку 1950-х заради будівництва військової бази радянська влада зрівняла з землею ціле велике село Луги. А усі жителі населеного пункту були примусово відселені на південь України.

Будувати "Івано-Франківськ-16" змусили в'язнів-смертників, яких до Прикарпаття звозили тисячами з усього СРСР. "Тут всі й загинули..." - каже Черленюк.

Через особливості ландшафту базу неможливо було знайти - вона оточена хребтами гір і будь-яка атака з будь-якого боку не могла досягнути цілі в цьому вузькому каньйоні. А ще ходять чутки, що куратором будівництва військової бази був сам Лаврентій Берія.

Краєзнавець Андрій Мисюк каже, що військове містечко "Івано-Франківськ-16" мало розвинену інфраструктуру - госпіталь, поліклініку, школу, дитячий садок, кінотеатр, стадіон, величезний басейн, магазини (за рівнем забезпечення продовольства їм могли позаздрити навіть московські гастрономи, кажуть місцеві), бар, кав'ярня і навіть асфальтний завод.

Школа, до речі, іменувалася як "Московська середня школа №131", говорить директор Делятинського ліцею №3 Володимир Дем'янчук.

"Про розголошення таємниці не могло бути й мови. Тут, у Карпатах, усі випускники отримували диплом з печаткою міста Москви. Дитсадок і школа є й нині. Та звісно, вже українські. Все інше - давно закрили", - говорить вчитель.

Колишні військові кажуть, що колись тут була й центральна ядерна база, яка підпорядковувалася лише Генеральному штабу Радянського союзу.

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...