Хіти тижня. Сотні років вважалась неприступною: Аномальні опади в Україні пошкодили унікальну середньовічну фортецю

Поки що Аккерманська фортеця працює в штатному режимі, оскільки пошкодження лише зовнішні - з боку Дністровського лиману.

В зоні проведення першочергових робіт стався обвал кладки. Фото: uateka.

В Одеській області в результаті негоди пошкоджена Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця, яка є історико-архітектурною пам'яткою. Про це у Facebook повідомив керівник комунального підприємства «Фортеця» Олександр Морозов, передають Патріоти України.

«Наслідки потужної зливи позначилися на Аккерманській фортеці. Розрив контрольних маяків і утворення нових тріщин на Вежі №2. Ту, яку рятували в 2016 році, зміцнивши бетонними «подушками», - написав Морозов.

За його словами, в зоні проведення першочергових робіт, стався обвал кладки біля підніжжя північно-західної вежі, біля підніжжя вежі №25 сповз грунт. Керівник КП зазначає, що вже звернувся в Одеську обладміністрацію, і фахівці управління охорони об'єктів культурної спадщини зафіксували аварійні ділянки.

За його словами, потрібно оперативно вжити заходів, щоб профінансувати роботи з порятунку пам'яткиа. Поки що фортеця працює в штатному режимі, оскільки пошкодження лише зовнішні - з боку Дністровського лиману.

В Одеському регіоні 3-4 серпня випала рекордна кількість опадів, були знеструмлені населені пункти, повалені десятки дерев, підтоплені будинки тощо.

Довідка. Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця - один з найпопулярніших туристичних об'єктів півдня України. Точна дата початку будівництва Аккерманській фортеці невідома. Більшість істориків засновниками фортеці вважають генуезців, які прийшли у Причорномор'я в 13 столітті.

За іншими даними, вона споруджена в 15 столітті, будувалася двісті років. Це - одна з найбільших і найпотужніших споруд тодішнього часу на території сучасної України. Будова з каменю вапняку загальною площею понад 9 га стоїть на високому скелястому березі Дністровського лиману. З трьох боків оточено ровом, який колись заповнювався водою, ширина його близько 14 метрів, а початкова глибина - 22 метри. Довжина оборонних стін - близько 2,5 км, висота стін і веж від 5 до 15, а товщина від 1,5 до 5 метрів.

Одну людину діставали прямо з-під коліс: Голова райдержадміністрації влетів у натовп людей в Броварах (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:54

Голова райдержадміністрації у Броварах влетів на авто в натовп людей, четверо людей отримали тяжкі травми, передають Патріоти України. Троє людей отримали переломи, ще одну людину діставали прямо з-під коліс авто. Йдеться про голову райдержадміністраці...

"Закрий рота і йди звідси": На Львівщині працівники ТЦК зупинили автівку волонтера (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:54

Працівники одного з Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) потрапили у черговий скандал. Цього разу подія сталася у Львівській області. Про це повідомляє видання "Четверта студія", посилаючись на місцеві Telegram-кана...